Следвайте ни

Отвара с тютюн гони враговете от градината

viber icon

Тютюнът е чудесен заместител на химическите препарати в борбата срещу различни неприятели. Унищожава листни въшки, листни бълхи, трипсове, млади гъсеници на листозавивачката, гъсеници на зелевия молец и др.

В биологичната растителна защита намират място както отвари, така и настойки от тютюн. Използват се листата, стъблата и всички отпадъци, получени при колтучене, кършене на съцветията, както и тези от сушенето.

За приготвяне на тютюнева настойка се използват 400 г суха маса, която се стрива и се накисва за две денонощия в 10 л вода. След това се прибавят още 10 л вода и задължително течен сапун или веро (40 г на всеки 10 л) за по-добро прилепване на разтвора към листата.

За ​направа на отвара съотношението е същото - 400 г суха маса се накисва в 10 л вода за едно денонощие, след което се вари в продължение на два часа. След изстиване се наливат още 10 л вода и задължително се слага прилепител.

Отварата и настойката се съхраняват концентрирани. Разреждането с още 10 л вода става преди непосредствената употреба. Съхраняват се в херметически затворени съдове, най-добре стъклени, в прохладно и тъмно помещение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?