44
Следвайте ни

Отсрочват с една година заемите на животновъдите

viber icon

Кредитите, които фермерите са взели за изхранване на животните от Държавен фонд „Земеделие“ през периода 2008-2012 г., се отсрочват с една година. Това реши на редовно заседание Управителният съвет на фонда по искане на браншовите организации.  

Животновъдите могат да подават заявления за отсрочване на задълженията си в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ от 22 ноември 2021 г. до 31 януари 2022 г. От тази възможност могат да се възползват кредитополучатели с отсрочени кредити до края на ноември 2021 г. - птицевъди, свиневъди и фермери, отглеждащи едри и дребни преживни животни, получили кредити през 2008, 2009, 2010 и 2012 г.  

Заемите, които стопаните дължат на ДФЗ, трябва да бъдат обезпечени в размер на 110% върху дълга (главница и лихва). Обезпеченията следва да бъдат учредени в полза на фонда най-късно до 29 април 2022 г. Средствата трябва да бъдат погасени до 25 ноември 2022 г. Размерът на лихвата е 2%.  

Мотивът за удължаване периода за погасяване на задълженията на стопаните е задълбочаващата се икономическа криза, причинена от разпространението на пандемията от COVID-19. В създалата се ситуация голяма част от фермерите изпитват остра нужда от финансов ресурс за оборотни средства, жизненоважен за стопанствата. От ДФЗ припомнят, че не се допуска отсрочване на заеми на кредитополучател, за когото е открито производство по несъстоятелност по реда на Търговския закон към датата на сключване на анекса.

ДФ „Земеделие“ - Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) започна да изплаща субсидиите по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2021 г. Първи транш, в размер на 18 673 818,16 млн. лв., получиха животновъдите по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството за Кампания 2021. Финансовата помощ се разпределя между 3 729 фермери.

Подпомагането по схемата се предоставя на два транша, като ставката се определя със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. В заповедта е разписано, че на първия транш за едно допустимо за подпомагане животно говедовъдите получават субсидия от 108,14 лв., а биволовъдите - по 189,24 лв. Право на подкрепа по схемата имат земеделските стопани, които са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани към 28 февруари 2009 г. Към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания фермерите трябва да отглеждат в стопанствата си поне 70% от референтния брой животни.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?