44

Отрязаха 264 фермери от директни плащания

264 земеделски производители няма да получат плащанията за Кампания 2023. Това се дължи на факта, че те не отговарят на критериите за „активен фермер“. Това съобщи Аделина Стоянова, шеф на дирекция „Директни плащания“ в Министерството на земеделието и храните, по време на редовното заседание на Комисията по земеделие в Народното събрание. Интервенциите по директните плащания, които са част от Стратегическия план за периода 2023 - 2027 г., се прилагат за първа година. 

Тя уточни, че това е резултат от проверките на Държавен фонд „Земеделие“, на база на критериите, приложими през 2023 година. При 152-ма от 264 земеделската и неземеделската дейност не съответства на дефиницията за „активен фермер“. „Останалите 112 души са земеделски стопани, които н​е са предоставили информация, на база на която да бъдат проверени критериите за активен земеделски стопанин, както и бенефициенти, които не могат да отговорят на изискванията по различни причини - непредставени документи или други.

Според промените в изискванията за „активен земеделски стопанин“ - доходите от селскостопанска дейност да съставляват най-малко 1/3 от общия доход на стопанството се променя на „да съставляват най-малко 10%“. Годишният размер на директните плащания, за който се изискваше да е минимум 5% от общите приходи, се променя на „минимум 2%“. 

Преди дни съветникът на служебния премиер по външните работи, селското и горското стопанство и околната среда Меглена  Плугчиева съобщи по БНТ, че България е закъсняла изключително много с внасянето на първите изменения на Стратегическия план за развитие на земеделието. Вместо в края на септември 2023 година това е станало през декември 2023 г. В резултат на това българската държава закъснява изключително много с плащанията на обвързаната подкрепа и други интервенции от Стратегическия план. Първият проект на Стратегическия план бе написан от предходното служебно правителство (август 2022 г. - юни 2023 г.) със земеделски министър Явор Гечев. Планът бе буквално "стъкмисан" от бюрото, без да се вземат предложенията на фермерите и без да се види реалността на терен. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?