Следвайте ни

Отпускат над 2 млн. лв. за пропаднали площи

viber icon

Стартира прием на заявления по схемата „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. Документи се подават в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ до 15 октомври 2019 г. ​Парите ще бъд​ат изплатени до 8 ноември. Утвърденият финансов ресурс за 2019 г. по схемата е от 2,144 млн. лева.

Отпуснатите средства се разпределят за щети, настъпили през 2019 г., при следния интензитет от производствените разходи по култури: Зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед - до 30%; Фуражни култури - до 80%; плодове, зеленчуци, етеричномаслени, технически култури - до 80%.

Право да помощта имат ​фермери, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи вследствие на настъпили през 2019 г. неблагоприятни климатични условия.

Тези, които не са застраховали площите си, ще разчитат на 50% от полагащата се помощ. Практиката показва, че в голяма част производителите не застраховат продукцията си. Това изискване не се отнася за щетите, причинени от суша, както и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения. При тях помощта се изплаща без редукция.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?