Следвайте ни

Отпускат 5 млн. лв. за застраховки на селскостопанска продукция

viber icon

Земеделските стопани ще получат 5 млн. лв. за 2021 г. по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. Това реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Поради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години зърнените култури за първи път влизат в обхвата на подпомагане по схемата. По предложение на бранша Министерство на земеделието, храните и горите пренотифицира пред ЕК държавната помощ, като включи в нея културите пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица. 

Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури, се подпомагат за първите 2000 ха от площите си.

Бенефициери на помощта могат да бъдат земеделски стопани, отглеждащи:

-      овощни култури над 0.5 ха и срок на експлоатация на насажденията под 20 години

-      зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии над 0.1 ха

-      зеленчукови култури над 0.3 ха

-      етерично-маслени култури над 0.5 ха

-      тютюн над 0.1 ха

-      зърнени култури над 3 ха

-      маслодайни култури над 3 ха.

Максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн, е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. Стопаните, които застраховат зърнени (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни култури (слънчоглед и рапица), могат да получат до 35% от стойността на застрахователната премия. Размерът на подпомагане е до 21 лв./ха при размер на застраховката от 60 лв./ха. 

На съфинансиране подлежат полици, издадени след подаване на заявление за подпомагане. Предстои да бъдат изготвени указания за кандидатстване.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?