Следвайте ни

Отново изнасяме свинско в Европа

viber icon

Всички индустриални свинекомплекси в България вече могат свободно да търгуват месото, произведено в местни ферми и на европейския пазар, освен на българския.  

Европейската комисия (ЕК) облекчава ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са разположени едни от най-големите свинеферми в държавата. Заради пандемията от АЧС през 2019 и 2020 г. у нас бяха унищожени хиляди животни. 

Сега разхлабването на рестрикциите в регионите, в които са били обявени огнища на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине стана възможно след настояване от страна на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) пред ЕК.

Базирайки се на високите резултати в борбата със заболяването при домашни свине през 2019 и 2020 година, БАБХ защити пред комисията становището си, че принципите на досега действащата регионализация не следва повече да се прилагат за засегнатите области в България. 

Разхлабването на ограниченията за производителите в страната ​е второ в рамките на месец. През март ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна. На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра), общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе), община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен), общините Попово и Търговище (област Търговище), Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен), община Сливен (област Сливен), община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна. 

Комуникацията между БАБХ и ЕК по отношение на останалите територии, за които регионализацията остава в сила, продължава.   

От Агенцията припомнят, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?