Следвайте ни

Отлична новина - 1,7 милиарда лева идват при земеделците

viber icon

Земеделският министър Десислава Танева заяви пред БТВ, че ще има повече пари и повече подкрепа за земеделците. Ще бъдат подкрепени хората, загубили реколта заради сушата.

1 милиард и 700 млн. лв. за земеделците ще бъдат отпуснати до края на декември, добави тя. "Заради сушата ще се компенсират земеделските производители с протоколи за пропаднали площи на 100%, 4,7 милиона лева отделихме, от 10 октомври започва приемът. 143 хиляди дка са напълно пропаднали. При средни нива на други години 28 хиляди дка. Няколко области са засегнати", обясни Танева.

До 10 дни приключва жътвата на царевицата. При 30% по-малък добив ще бъде предоставена допълнителна помощ "де минимис" - поне 10 млн. лв. ще са отделени са такива случаи, каза още тя. Пшеницата е приключила с 4,7 млн. тона добив. Наличностите са толкова, колкото са били и миналата година, когато добивът е бил рекорден.

Причината е, че износът е спаднал. Така че с тези количества производителите и страната може да се върнат към обичайната си маркетингова година", добави Танева.

Цената на хляба не зависи на практика от ситуацията в България - по отношение на суша или дъждове, а от международните борси - цените там все още са много колебливи, обясни", земеделският министър.

Същевременно земеделските производители ще трябва да търсят начини сами да се снабдяват със собствени водоизточници, ако бъде приета подобна промяна в закона, която е предложена в момента. До определен дебит при наличието на сонда режимът за използваната вода ще бъде уведомителен, а при по-висок - регистрационен. На практика земеделците, които се подпомагат с европейски средства, са над 100 000.

 
Според Танева няма друга програма с толкова много пари и бенефициенти. Тези мерки за подкрепа обаче са необходими, за да бъдат защитени земеделците, както да продължат да се развиват животновъдството, овощарството, зеленчукопроизводството и т.н.

"Всички проверки са по моя воля. Много са нарушителите, имаше около 15% грешки на определено ниво. Но при 100% проверка има гаранция, че няма нито един евроцент, не е платен на този, който не трябва", обясни земеделският министър.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?