Следвайте ни

Откриха дърво, колкото Статуята на свободата

viber icon

В тропическите гори на Амазонка се извисява дърво, колкото Статуята на свободата в Ню Йорк -  88 метра височина. Открито е от екип от бразилски и британски изследователи при 11-дневна експедиция в Южна Америка. 

Дървото рекордьор е част от група от един и същи вид - Dinizia excelsais, който е родом от Бразилия и е ценен заради твърдата му дървесина.

То е по-високо с почти 30 м от предишния рекордьор и е част от група дървета, които вероятно са на повече от 400 години.

Те растат в отдалечен район на Северна Бразилия, далеч от човешка дейност, близо до река Яри - северен приток на Амазонка, пише Daily Mail.

Дърветата с такъв размер могат да поглъщат до 40 тона въглерод всяко, което ги прави ценен ресурс в битката с вредните емисии.

„Открихме 15 дървета над 70 метра и няколко, които бяха над 80 метра - най-високото откривано дърво преди беше 60 метра“, казва ученият от Университета в Кеймбридж Тоби Джексън, който е част от експедицията.

Тропическите гори на Амазонка обхващат площ от 5.5 млн. кв. км. Тъй като тази конкретна зона е доста добре защитена от човешка дейност, може да съществуват дори по-високи дървета, за които изследователите все още не знаят.

Група от големи дървета вече е идентифицирана, след като част от гората е сканирана от самолет с помощта на LIDAR - метод за дистанционно наблюдение с помощта на лазери, който се използва и в автономните автомобили.

Националният институт за космически изследвания в Бразилия използва тази технология за сканиране на произволни петна от тропическите гори.

Ръководителят на експедицията професор Ерик Горгенс иска на място да се запознае с дърветата. Районът е толкова недостъпен, че екипът пътува с лодка и трябва да се ориентира по водопада Итакара в гъстата гора.

По време на 11-дневната експедиция на екипа му отнема пет дни, за да се изкачи до реката, след което трябва да продължи пеша. Експерти катерачи стигат до върха на всяко дърво, откъдето пускат въже, за да бъде прецизно измерена височината му.

Новото откритие обаче не е най-високото дърво в света. Това е калифорнийското червено дърво, което достига височина от 115 метра.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Екологов

Екологов

09.03.2021 | 20:50

Стига е момента да го отсекат!!! И да са номер едно в мрежата! Селфи! Клип в тубата! И у Фейса, Инстаграм и так далее!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?