49

Отчет на министър Кирил Вътев разбуни агросектора

Какво свърши и какво не успя да свърши за 9-месечното си управление като министър на земеделието Кирил Вътев? Преди дни той се похвали за работата си и заяви, че е готов да остане на поста, ако получи нова покана. Веднага след това в социалните мрежи изригна вулкан от критики срещу него.

„Девет месеца защитаваме интересите на земеделските производители, инициирахме процеси по възстановяване на напояването и окончателно утвърдихме държавния контрол върху храните на ГКПП „Капитан Андреево.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в публичен видео отчет за извършеното от екипа му в рамките на правителството на акад. Николай Денков. Вътев изтъкна, че за първи път от десетилетия насам е предприет комплексен подход за възстановяване на поливното земеделие и стартиралата рехабилитация на 24 канала на „Напоителни системи“, единият от които е в Пловдивска област. 

Постигнат е  държавният контрол върху храните, които влизат в България, със заработването на лабораторията за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“. Тя бе реновирана с 2 млн. лв., осигурени от държавния бюджет, и е оборудвана с необходимите лабораторни съоръжения. Резултатът е, че камионите вече изчакват само необходимото технологично време за пробите, или около 5-6 часа, вместо 2 дни. Освен това средствата влизат в държавния бюджет, а не в частна фирма.

Министър Вътев подчерта, че страната ни продължава да се бори за изравняване на субсидиите между българските производители и тези в старите европейски страни членки.


Във връзка с протестите на фермерите в цяла Европа той отбеляза, че те имат три изключително основателни причини - амбициозната „Зелена сделка“, която направи неефективно цялото земеделие на ЕС, нелоялната конкуренция на дъмпингов внос от трети страни и несправедливото разпределение на добавената стойност по агрохранителната верига от полето до рафта в магазина.


Това е най-слабият министър от 25 години


Това е най-слабият министър и екип до момента, който е влизал в тази сграда, от 25 години. Това написа в профила си във Фейсбук Тодор Джиков - бивш земеделски министър и председател на Националната асоциация на картофопроизводителите, изреждайки недостатъците на Кирил Вътев:

- Министър, който определи еднаква компенсаторна ставка на декар по държавната помощ "Де минимис" (да има мир) на всички подсектори в растениевъдството, без каквато и да е икономическа логика.

- Министър, който допусна депутати да му променят изцяло Националния стратегически план на парче, коетo захранва определени и ограничени субекти без каквато и да е националноотговорна логика.


- Министър, който изпусна инициативата, друго министерство да въвежда ред в проследимостта и контрола на храните.


- Министър, който заедно с политическия си кабинет нямат знанията, уменията и подхода да  убедят министъра на финансите и премиера за необходимостта от  достатъчен финансово-компенсационен буфер в бюджета на министерството си в защита на земеделците. Стигна се до пародия, при която в Брюксел в момента действа извънреден регламент, даващ възможност за държавни компенсации на земеделците във връзка със загубите от войната в Украйна. Но при нас те не са заложени в бюджета, а анализ за нуждата от подпомагане по основни култури се започна на 12 януари 2024 г., след натиск от сектора и приет бюджет.   

- Министър, който с поведението си раздели бранша на фракции.

- Министър, който не разбра, че не трябва да го управляват браншовици, още по-малко да ги сменя на ротационен принцип при управлението на министерството.

- Министър, който заедно с екипа си е в абсолютна невъзможност да ни изведе от настоящата криза, защото това е  министър, който работи единствено за себе си - да остане министър. Каква ще е цената обаче?

Протестите ще станат ежедневие

 „Мога вече твърдо да заявя, че с тези хора, ако останат да управляват и не проведат един широк дебат за бъдещото развитие на всички отрасли и не се направят нужните реформи в тях, тези протести ще станат ежедневие в нашия живот. Разбра се, че министър Вътев няма виждане за излизане от кризата. Нуждае се от екип от професионалисти във всяка една област на земеделието, който да открои техните проблеми и да начертае мерки за тяхното решаване“, коментира в социалните мрежи Йосиф Делгянски ​- зърнопроизводител от Раковски.

Досега не бяхме имали борец за министър

"Отчетът на министър Кирил Вътев ми звучи като отчет на етажната собственост. Никаква визия, само общи приказки. Няма нищо, свързано с европейските пазари, все едно сме на самотен остров. Жалък министър. С нищо няма да се запомни, освен с това, че досега не бяхме имали за министър на земеделието борец", коментира зеленчукопроизводител от Пазарджик.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
loss

loss

12.03.2024 | 22:19

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! *Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим--- https://e.vg/mens

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?