71

От реколта 2023: По-високи добиви от пшеница и ръж, но по-малко от рапица

Приключи жътвата на основните есенници. При всички култури се отчитат по-високи средни добиви от декар спрямо миналата година, сочат последните данни на отдел "Агростатистика" към Министерството на земеделието. Прибраните количества пшеница и ръж са съответно с 3,9% и 1,2% повече на годишна база. Увеличеният размер реколтирани площи допринася за по-сериозен ръст на производството на ечемик (с 18%) и тритикале (със 72,9%). Единствено продукцията от рапица бележи намаление спрямо година по-рано - с 21,4%, поради свиване на площите с маслодайната култура.

С реколтирането на пролетните култури ситуацията е по-различна. Кампанията по прибиране на маслодаен слънчоглед и царевица за зърно се движи с по-бавни темпове спрямо миналата година, като засега се отчитат по-ниски добиви от единица площ. В резултат, добитите до момента количества маслодаен слънчоглед и царевица за зърно изостават респективно с 40,5% и 71,5%. Към края на август събраният тютюн тип „Ориенталски“ е с 28% повече на годишна база основно вследствие на увеличение на реколтираните площи. При съществено по-малко засадени площи на този етап производството на тютюн от типовете „Бърлей“ и „Вирджиния“ е съответно с 16,4% и 25% под нивата отпреди една година.

Според последните оперативни данни продукцията от полски ягоди, краставици, домати и пъпеши изпреварва миналогодишната в границите от 2,2% до 14,2%. При пъпешите и ягодите това се дължи на по-големия размер реколтирани площи до момента, а при доматите и краставиците - на повишената продуктивност от декар. Засега от открити площи са прибрани в рамките на 12,2% - 30,4% по-малко дини, пипер, картофи и зеле. Общото производство на оранжерийни домати за първите осем месеца на 2023 г. е с 14,2% повече на годишна база, докато при оранжерийните краставици се отчита леко намаление (с 0,9%).

Към 31 август добитите количества малини, сливи, кайсии, круши, праскови и ябълки са с между 29,1% (малини) и 72,7% (ябълки) под нивата, отчетени по същото време на 2022 г. Наблюдава се намаление на реколтираните площи донякъде поради по-късен старт на беритбената кампания през настоящата година, както и в съчетание с понижение на средните добиви, но с изключение на ябълките.

Продукцията от лавандулови насаждения е с 23,3% по-малко на годишна база поради намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив от декар. През 2022 г. лилавото цвете е прибрано от 15 936 хектара, докато през тази година от 13 466 хектара.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Престанете

Престанете

14.09.2023 | 10:37

Да лъжете и да манипулиране в полза на АЛЧНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ОЛИО И ХЛЯБ.НИ ЕСКАМ ДА ЯМ РАДИОАКТИВЕН ОТПАДЪК ОЩЕ 20Г!!!

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?