2374
Следвайте ни

От носталгията до икономията: Правим зимнината със зарзават от Одрин

Заради високите цени на стоката по пазарите и на тока у нас българинът пазарува при комшиите

viber icon

Драстичното поскъпване на зеленчуците, плодовете и на електроенергията у нас, както и сривът на турската лира родиха нова шопинг дестинация до Одрин. Българите масово пътуват и купуват оттам зарзават за зимнина. В момента турската лира е паднала до 19 стотинки, а цените на съседските плодове и зеленчуци са около два пъти, а на някои до три пъти по-ниски от нашите.

Ако трябва да затваряме буркани и да ги стерилизираме на ток при тези цени в България, зимнината ще ни излезе златна, коментира семейство, натоварило задната седалка и багажника на автомобила си с чували турски чушки, зеле, моркови, бамя, грозде и др. Миналата събота на Синия пазар в Одрин се чуваше основно българска реч, а нашенци пазаряха на едро всякакви плодове и зеленчуци. Иначе на най-голямото покрито тържище в Одрин има от пиле мляко.

По пет лири е килото на червените чушки, бамя, лайм и ябълки. Гроздето - бяло и червено, върви между 8-10 лири, зеле - бяло и червено - 6-7 лири. Толкова струват бялата и червена ряпа. Марули, патладжани и тиквички са по 4 лири, картофите - 4 и 5, а морковите - 5. С лира отгоре са домати и късоплодни краставици, а корнишоните - 6,50.

На фона на родните цени, като се прибави и разходът за път до Одрин - без значение дали със собствен автомобил, или организиран транспорт, пак излиза по-евтино. По данни на Министерството на земеделието, храните и горите годишните ценови изменения при търговията на едро с основните плодове и зеленчуци са преобладаващо в посока нагоре. Цените на картофите, пипера (зелен и червен), оранжерийните краставици, зелето и прасковите са от 19% до 52% над нивата отпреди една година, докато при доматите - от открити площи и оранжерийни, дините и ябълките се отчита намаление в рамките на 7-17,5 процента.

Последният анализ на МЗХГ сочи, че на този етап от открити площи са добити с около 3% по-малко пипер спрямо година по-рано и с между 13,7 и 40,6 процента по-малко картофи, домати, краставици и зеле. При пипера и картофите това се дължи на по-късното прибиране на реколтата през настоящата година, а при доматите и краставиците - основно на по-малкото засадени площи. Общо за периода от началото на 2021 г. до сега оранжерийното производство на домати и краставици е съответно с 6,4 и 10,5 на сто над миналогодишното.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гина

Гина

05.10.2021 | 15:36

Ама, Марийке, като си измисляш историйки, поне не пиши глупости! "Ако трябва да затваряме буркани и да ги стерилизираме на ток при тези цени в България, зимнината ще ни излезе златна, коментира семейство..." Цената на тока за бита не е повишавана.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?