Следвайте ни

От НАЗ алармират: Тол таксите - удар по зърнопроизводителите

Има опасност тол таксите, които товарните автомобили ще плащат от 16 август тази година, да бъдат за сметка на зърнопроизводителите. За това алармира председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България Костадин Костадинов. Той се притеснява, че разходите реално ще рефлектират върху цената на зърнената продукция. Превозвачите ще си сложат допълнителни стотинки върху сумата за транспорта и пак ние като производители ще трябва да оберем луфта, ядосва Костадинов.


Правело впечатление, че за камионите над 12 тона, каквито най-често возят зърното, разликата в пътните такси за автомобилите Евро 4 и Евро 6 е 30 ст./км. За една година и пробег от 100 000 км това означава разлика в разходите от 30 000 лв. На малкия превозвач това му е годишната печалба. Как ще оцелява? Вероятно голяма част от тези хора ще фалират, пророкува шефът на НАЗ.


Друг съществен проблем бил, че сегашният модел на тол системата предвижда новите пътни такси да се плащат за всички видове пътища, включително и за третокласните. Костадинов обясни, че тол такси има и в други страни в Европа, но по магистрали и първокласни пътища. А у нас говорят и за третокласните пътни мрежи. Камионите се движели по черните пътища от полето до базата. Голям цирк можело да стане със засичането на тези превози, електронното начисляване на тол таксите и плащането.


Костадин Костадинов подчерта, че зърнопроизводството е експортно ориентирано, а самата продукция обемна. Това поставя сектора в силна зависимост от транспорта.

Искаме ясни и точни тарифи, защото сега всички говорят за някакви варианти и нещо пресмятат. Искаме публикуване на точна и ясна тарифа с калкулатор, за да се сметне и да се направи анализ на транспорта - от нас, зърнопроизводителите, до търговците. И по време при кампании - от полетата до нашите складове по места, допълни Костадинов.


Другото искане на НАЗ е да има списък на пътищата, по които ще се плаща тол такса, тъй като още не се знае кои ще са те. Предстои в Асоциацията да бъдат направени анализи как новата система за събиране на тол такси ще се отрази на зърнопроизводителите.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?