От кампания 2024: Прибираме по-малко, но по-сладко грозде
Цените за килограм варират от 1 лв. за памид и карловски мискет до 1,20 лв. за стара мелнишка лоза, мерло, каберне и ркацители
- 16:45, 10.09.2024
- 17:26, 10.09.2024
- 1877
- 0
По-малко, но качествено грозде с висока захарност и не по-високи от минали години изкупни цени - това е равносметката на фермерите в разгара на гроздобера от реколта 2024 г. Тази година заради метеорологичните условия -екстремно високи температури, довели до по-ранното узряване на десертни и винени сортове, както и на сушата, кампанията стартира с почти месец по-рано в цялата страна. Гроздето е с отлични качества, но като количество е по-малко, коментира земеделски производител от Брестовица, добила популярност като винената столица на България.
Според Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари, растенията са под стрес поради факта, че заради времето вегетацията се е изместила с три седмици напред и процесите трябва да се случват много по-бързо от нормалното. За същото време лозата трябва да извърши много повече функции и да изхрани плода, адаптирайки се към температурите. Тя е под стрес и когато няма влага и минерали в почвата, които да се наливат в гроздето, затова и количеството е по-малко.
Сланите и градушките на места допълнително са допринесли за по-слаби добиви
Други лозари пък са на мнение, че природата е помогнала да се получи оптимален според френския стандарт добив - около 700 кг от декар, който там се постига с подходяща резитба. Докато у нас се гони максимум, като стремежът е да се получи поне 1 тон от декар.
По предварителни данни добивите на винено грозде в страната са по-ниски спрямо предходната година с между 30 и 40 на сто, коментира председателят на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара в България Йордан Чорбаджийски. "Там, където стопаните разполагат със съоръжения за поливане, добивите са добри. За съжаление, това не се случва навсякъде, добави Чорбаджийски и уточни, че камарата има уверение, че е намерено финансиране за възстановяване на мрежите на "Напоителни системи", като първият транш от средствата ще бъде поне 45 млн. лева.
Той допълни, че е важно да се облекчат и режимите за сондажите за напояване, тъй като към момента процедурата за получаване на разрешителни от Басейнова дирекция и становища от редица институции отнеме до 2 години. Ръководството на камарата е провело среща с представители на Министерството на финансите и Националната агенция по приходите. Обсъдени били текстовете в спорната Наредба H-5, касаеща условията и реда за осъществяване на фискален контрол за стоки с висок фискален риск. Както „Марица“ писа, в края на юли винопроизводители и собственици на лозови масиви организираха протестна демонстрация в района на Поморие срещу документа. Тогава те обясниха, че според така разписаните текстове всеки производител трябва да събере продукцията си и да я претегли директно в лозовия масив, което е трудно приложимо за сектор "Лозаро-винарство". Очаква се тази седмица да бъдат обсъдени промени в рестриктивната наредба. Заради по-слабата като количество реколта тази година очакваното завишение на изкупните цени така и не се случи.
Производителите пресмятаха, че изкупните цени на десертното грозде ще стартират от 1,80 до 2,20 лв. за килограм в зависимост от сорта. За винените лозя, които се берат последни, цената тръгна от 1,50-1,60 лева за килограм, но вече падна. От различните райони на страната „валят“ почти идентични на миналогодишните оферти в интернет. В сайтовете за продажба цените за килограм варират от 1 лв. за памид и карловски мискет, 1,20 лв. за стара мелнишка лоза, мерло, каберне и ркацители - като в цената влиза и меленето, до 1,50 лв. за шевка - разпространен основно в Сливенско. Има и промоционални оферти по 90 стотинки за килограм, с уточнението, че гроздето е от асма.
Иван Гюров, производител на десертно грозде от Родопската яка, недоумява защо всяка година поскъпват различни плодове, домати, краставици, дини и пъпеши, а само гроздето стои на една и съща цена. "Нашите разходи не намаляват през годините - напротив, увеличават се. Защото всяка година поскъпват препаратите, всяка година трябва да поливаме все повече и повече, а водата си я плащаме ние. Тази година сме поливали 5-6 пъти, за да оцелеят лозите“, допълва лозарят.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни
Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.