49

Оставете корените на зарзавата да гният в почвата

След прибиране на реколтата през есента всеки градинар прилага техники за възстановяване плодородието на почвата. Някои използват торове, докато други засаждат сидерати. Но има и друг вариант. Факт е, че след прибиране на реколтата от зеле, особено на късно зрелите сортове, опитните градинари не го изкореняват.

Корените, които остават в почвата, започват да гният. В процес на гниене те я насищат с полезни микроелементи и дори привличат земни червеи. За подхранване може да се използват и зелеви листа, но е важно да са здрави. Достатъчно е да се разпръснат из градината през пролетта и след това тя да се разкопае. Опитните градинари не изкореняват и доматите. В случая някои от тях дори ги поливат с препарати, които ускоряват гниенето. Гниещите корени на доматите също оказват положителен ефект върху състава на почвата и изпълняват функцията на зелен тор.

Отглеждането на краставици изтощава почвата. За да се възстанови нейното плодородие, е важно да се предприемат мерки веднага след прибирането на реколтата.

След прибиране на краставиците опитните градинари препоръчват сеитбата на фий. Тази студоустойчива култура расте с буйна зелена маса. Като цяло всякакви култури са подходящи за засаждане след краставиците, но има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Най-добре е да наблегнете на бобовите, а не на кръстоцветните зеленчуци. Засаждането на фий ще обогати почвата с азот, чийто дефицит се наблюдава след отглеждането на краставици. Препоръчително е веднага след разкопаване на почвата -  още в същия ден, в крайни случаи на следващия, да се извърши сеитбата на тази култура. Семената се разпръскват в браздите на влажна почва. Ако засаждането се извършва през зимата, семената не се заравят, а се оставят на повърхността на почвата и се поръсват със сняг.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?