Следвайте ни

Още 4 дни прием на документи за модернизация на изби

Още 4 дни прием на документи за модернизация на изби

viber icon

Стартира прием по мярката „Информиране в държавите членки“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. Предвиденият бюджет за финансовата 2021 г. е малко над 3 млн. лева европейско подпомагане и 1,8 млн. лв. национални средства.

Мярката се прилага за първи път. Насочена е за информиране на потребителите относно отговорната консумация на вино и риска, свързан с вредната консумация на алкохол. Към нея е включена и схемата по отношение на качеството, репутацията или други характеристики на виното, дължащи се на специфичната му географска среда или неговия произход. Срокът за кандидатстване е до 24 февруари 2021 г. в централно управление на Държавен фонд „Земеделие“.

Допустимите за финансиране дейности са свързани с провеждане на информационни кампании в медиите, изработване на информационни материали - брошури, дипляни, флаери, плакати, билбордове и др., създаване на уебсайт, участие в мероприятия, изложения, панаири, фестивали, конференции и др. За подпомагане имат право да кандидатстват асоциации и организации на производители на лозаро-винарски продукти, професионални организации работещи основно в лозаро-винарския сектор, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, както и държавни органи и институции, чиято дейност е свързана с насърчаване на бизнеса.

Срокът за изпълнение на информационните проекти е от 1 до 3 години от датата на сключване на договора с ДФ „Земеделие“. Максималната стойност на един проект не може да надвишава 700 000 лв. годишно и 2 000 000 лв. за тригодишен период.

От фонда припомнят, че  до 19 февруари 2021 г. се приемат документи и по мярката „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. От финансовата подкрепа могат да се възползват предприятия, вписани като винопроизводители в лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Запазват се и допустимите за финансиране дейности, а именно: закупуването на нови машини и съоръжения, свързани с процеса на производство и съхранение на вино, както и строително-монтажни работи по изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради, предназначени за производство и съхранение на вино, контрол на качеството на произведените вина и др.

Допустимият процент на европейско финансиране по подадените проекти ще се определя в зависимост от вида на предприятията. И през настоящата година микро, малки и средни предприятия ще могат да получат до 70% финансиране от ЕС, големите предприятия с годишен оборот под 200 млн. евро и по-малко от 750 служители - 35%, а големите предприятия с оборот над 200 млн. евро и над 750 служители - 25%. Оставащата част от разходите ще бъде за сметка на кандидатите за предоставяне на финансова помощ.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай