49
Следвайте ни

Орхидеята също зъзне, ако на вас ви е студено

viber icon

Орхидеите не понасят студа. При пренасянето от магазина до дома растението може да се преохлади и след това има опасност пъпките да започнат да падат. Важно е да се защити красавицата от студения въздух. Това може да стане с помощта на опаковане в кутия с изолация.

Екзотичните растения имат нужда от движение на въздуха, което се постига с проветряване. Структурата им е такава, че те не обичат застоял въздух. Но зимата, при естествено проветряване на стаите - отваряме прозореца и нахлува студен въздух, може до доведе до загубата на тъй желаните цветове.

Въпреки че те обичат топлината, прекалената топлина, съчетана с пряка слънчева светлина, ако добавим и сух въздух - комбинацията води до по-бързо увяхване на цъфтежа, обхващайки и пъпките.

През зимата часовете за осветяване не са достатъчни. Повечето орхидеи изискват поне 12 часа светлина за своите цветове. Можете да подсигурите допълнително осветление или да преместите растението по-близо до прозореца.

Важно е да се знае, че преполиването води до загниване на корените. Образуват се черни петна по тях, а впоследствие стават жълти  и размекнати. Дайте време на почвата да изсъхне между поливанията.

Необходимо е да се  контролира и въздушната влага, и то не толкова с пулверизатор, защото капките могат да доведат до петна по листата. Ако можете, се снабдете с дифузер - той разпръсква така водата, че тя е под формата на мъгла.

И още елементарни правила от orhidei.eu - не местете постоянно орхидеята с цел да й намерите оптималното място.  Доверете се на себе си - студено ли ви е, и на цветето му е студено. В стаята с орхидеи не разполагайте фруктиера. В плодовете се съдържат захари, които ферментират и отделят етанол. Той вреди на пъпките и те не се развиват.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?