46
Следвайте ни

Оранжерийното производство пред колапс заради високите цени на горивата и торовете

Търговците надуха спекулативно цените, килограм турски краставици струват 5 лв.

viber icon

Оранжерийното ни зеленчукопроизводство е пред колапс. Високите цени на горивата и торовете изправят пред фалит десетки собственици на стъклени оранжерии в страната, които отопляват основно на газ. Малцина са тези, които имат алтернативен топлинен източник, като пелети, слънчогледови люспи и др. На пръсти се броят производителите, които са заложили разсад, поради което тази пролет отново ще ядем вносни краставици и домати. Почти нулев сезон ще отчетат големите оранжерийни производители от Пловдивска област с обекти в Първомай, Раковски, Куртово Конаре, Ръжево Конаре и др.  За да не са съвсем под чертата, някои от тях ще сеят само марули, репички и зелен лук, които могат да се отглеждат и без отопление.  

Стоян Берберов - управител на оранжерийния комплекс в Раковски, по време на масово производство на краставици

От Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) настояват за спешна среща с премиера Кирил Петков и представители на Държавен фонд „Земеделие“. В писмо до министър-председателя, подписано от Велин Георгиев, управител на браншовата организация НАОП, в която членуват над 30 оранжеристи,

се апелира за намаление на ДДС и държавна помощ,

която малко да даде глътка въздух на фермерите. Между 60 и 80 процента от себестойността на продукцията се формира от горивата и ако не се дадат компенсации, хората са обречени. Много от тях са теглили кредити и са заложили домовете си за бизнеса, но като нямат производство, респ. средства да плащат заемите, има опасност да останат на улицата, опасява се Велин Георгиев. Той уточни, че без препитание ще са и десетки работници, които ще бъдат освободени. Велин Георгиев е собственик на 480 декара оранжерии в Петрич. 

От бранша са категорични, че ако все пак някой може да си позволи да произведе тази пролет краставици и домати при тези скъпи горива, торове и препарати, цената на килото им може да литне до 10 лв.

Освен високата цена проблемът с газа има и друго измерение. Години наред фермерите страдат от убийствени договори, с които ги притиска „Булгаргаз“, коментира Йордан Кръстанов от Пазарджик - председател на алтернативната Асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Те са длъжни предварително да заявят количества, които ще използват, и след като приключи годината,

ако не са изгорили договореното, плащат 10% неустойка върху цялата стойност.

От БАПОП също са изпратили писмо до Кирил Петков с искане за среща.

Драматичната ситуация с фермерите е бинго за търговците, които вече спекулативно надуха цените. В "Билла" например килото на краставиците се предлага срещу 5 лв., а зареждането е внос от Турция. По пазарите цената на същия зарзават е с 50 стотинки до лев по-ниска,  а на борсата край Първенец могат да се купят за 2,10-2,80 лв./кг. По-умерени за сезона са цените на турските домати - ако има и промоция, килото може да е под 4 лв. Пак за сравнение - на тържище „Родопи 95“ доматите се предлагат в диапазона 1,50-2,30 лв.

По повод на турските зеленчуци  Красимир Кумчев, който стана първият голям победител в конкурса на вестник "Марица" "Фермер на Тракия", непрекъснато апелира, че внасяме от Турция домати, краставици и чушки, третирани с непозволени в ЕС препарати, но няма кой да го чуе. А заради откривани завишени количества остатъчни пестициди, БАБХ често връща цели партиди от югоизточната ни съседка. Наскоро писахме, че и в турските лимони има коктейл от пестициди. 

През 2021 г.: Произвели сме по-малко домати и краставици на открито

По-малко картофи, пипер, зеле, краставици и домати от открити площи сме произвели през 2021 г. На годишна база полското производство е между 2 и 27,9 процента по-малко в сравнение с 2020 г. Причината е по-малкият  размер реколтирани площи, а при пипера, доматите и зелето - и по-ниски средни добиви от декар.

Това е записано в заключителния доклад на отдел „Агростатистика“ към Министерството на земеделието за реколта 2020 г. В същото време  е отчетено, че оранжерийното производство на домати и краставици нараства съответно с 2,8 и 10,3 процента спрямо предходната година, а продукцията от дини и пъпеши бележи годишен ръст респективно 36,8 и 22,4 процента.

При повечето от трайните насаждения, обхванати от оперативното наблюдение, през 2021 г. се отчита положителна тенденция под влияние на увеличение на реколтираните площи и на средните добиви. Реколтата от винено и десертно грозде, праскови, малини, ябълки, сливи и орехи е от 1,4 до 19 процента по-висока на годишна база, а при кайсиите е налице ръст от над три пъти. Същевременно, производството на вишни, череши и круши се свива в рамките на 1,9-7,7 процента.

Добитото количество розов цвят през 2021 г. е с 41,7% по-малко на годишна база поради намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив. Обратно, при лавандуловите насаждения се отчита по-голям размер реколтирани площи и по-висок среден добив от декар, в резултат на което продукцията нараства с 23,6%.

Производството на трите основни типа тютюн през 2021 г. се свива в рамките на 1,6-7,9 процента на годишна база, като негативният ефект от намалението на реколтираните площи е частично компенсиран от увеличение на средните добиви.

Окончателните оперативни данни за 2021 г. сочат увеличение на реколтираните площи с почти всички основни есенни култури спрямо предходната година с изключение на ечемика. Прибраните количества маслодаен слънчоглед и царевица за зърно от реколта 2021 г. са съответно с 21,5 и 16,6 процента повече спрямо предходната година основно в резултат от повишение на средните добиви. При слънчогледа се наблюдава и леко нарастване на реколтираните площи.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Бойко

Бойко

13.01.2022 | 18:29

Лошо ли ви беше при мен. Сега сте по добре. Нали това искахте ?

Отговори
2 1
Роко Скиавоне

Роко Скиавоне

12.01.2022 | 18:17

Нищо няма да купувам а ше си ям моите в бурканите от лятото,нещо безценно,ако ше и на един лев да ми ги дават тези безвкусни брани на зелено които нямат никаква захар в тях

Отговори
2 0
ПОЛИЦАИТЕ СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕСТАТА "ПРОТЕСТИРАЩИ" КОПЕЙКИНОВЦИ!

ПОЛИЦАИТЕ СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕСТАТА "ПРОТЕСТИРАЩИ" КОПЕЙКИНОВЦИ!

12.01.2022 | 14:04

ПОЛИЦАИТЕ СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕСТАТА "ПРОТЕСТИРАЩИ" КОПЕЙКИНОВЦИ!

Отговори
1 0
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

11.01.2022 | 17:45

Diga zami11g xii xaaaa️️

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?