Следвайте ни

Опрощават кредити на фермери заради кризата

Подобен жест се прави за първи път в историята на ДФЗ

viber icon

Държавен фонд „Земеделие“ опрощава кредитите на животновъдите и производителите на картофи, които са взели заеми от фонда в периода 2008-2012 г., но нямат възможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID-19. Жест от такъв характер се прави за първи път в историята на институцията. Фермерите, към които е насочена мярката, са имали редовно отсрочени кредити до 27.11.2020 г. Схемата за държавно подпомагане „Помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, извършващи дейност в първичното селскостопанско производство за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“ е с бюджет в размер на 56 580 000 млн. лв.

В края на август Европейската комисия одобри държавната помощ, която ще подпомогне животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, както и картофопроизводители с борчове към ДФЗ. Подкрепата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които вече са били отпуснати на стопаните от фонда за посочения период. Целта е да се отговори на нуждите от ликвидност на земеделските производители и да им се помогне да продължат своите дейности по време на и след избухването на пандемията от коронавирус. Размерът на помощта за един стопанин е до 100 000 евро. Срокът за изплащане на средствата е до 31 декември 2020 г.

Подпомогнати за покриване на част от разходите по кредити ще бъдат земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. Допустими за подпомагане са общо 1882 земеделски стопани, от които 1798 животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, и 84 картофопроизводители. На финансиране подлежат стопани, които нямат изискуеми публични задължения към държавния бюджет.

Освен това подпомагане, което предстои, към собствениците на дребни преживни животни вече са преведени над 24 млн. лв. по схемата за преходна национална помощ за овце майки и кози майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за Кампания 2020. Ставката за плащане за едно допустимо за подпомагане по ПНДЖ3 животно е в размер на 37,93 лв. и е определена със заповед на министъра на земеделието.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?