49

Опасна гъсеница плъзна по боровете

Освен че унищожава иглолистните, тя предизвиква алергии при хора и животни

Огромни колонии от един от най-големите вредители по боровите дървета в България - боровата процесионка, плъзнаха из карловския парк „Петър Димков“,  в старозагорския парк „Аязмото“, по пътеки  в иглолистни гори в Хисарско и Смолянско. Заради топлата зима на някои места те напуснаха още в началото на януари къделите по високите клони на боровете, където зимуват.  

Появата им притеснява минувачите - неприятните мъхнати гъсеници са добре познати на жителите на южните склонове на Стара планина, Средна гора и Родопите. Освен че обезлистват иглолистните, тези гъсеници, които се подреждат в дълги вериги, когато се придвижват, предизвикват тежки алергии ​сред хората и животните. За алергия на домашно куче, причинена от борова процесионка, алармира жена от Стара Загора. Помощ да премахне къделите с пашкули от високия бор в двора си, потърси друга жена от карловското село Песнопой. През мразовитата зима преди време с боровата процесионка в Подбалкана лесничеи се бореха, като обстрелваха със сачми пашкулите ​-оставени на земята при минусови температури, те измръзват и това намалява разпространението им. Ученици от Сопот пък правеха през лятото феромонови капани, с които ловяха пеперудата, преди да се завие в пашкул.

Експерти от Изпълнителната агенция по горите и директорът на Лесозащитна станция Пловдив  инж. Пенчо Дерменджиев направиха теренна проверка на участък от борова гора край с. Михилци на територията  на Държавно горско стопанство Хисаря. Традиционно нападенията от този вредител  у нас са най-много на територията на Лесозащитна станция Пловдив, тъй като в нея попадат по-голяма част от боровите гори на Южна България, разположени в Родопите, Средна гора и южните склонове на Централна Стара планина, коментира Петя Матева, главен експерт в Изпълнителна агенция по горите.  За последните 15 години площта на нападнатите от боровата процесионка гори на територията на Лесозащитна станция Пловдив е средногодишно около 100 000 декара. В сравнение с 90-те години нападнатите площи вече са наполовина по-малко, тогава гъсеницата е била обхванала над 200 000 декара средно годишно.

През 2022 г. нападения от този вредител са констатирани върху 67 100 дка, основно на територията на ЮЦДП Смолян и по-малко по западните граници на ЮЦДП Сливен. Най-много са засегнатите борови гори в обхвата на Регионална дирекция по горите Смолян ​- 19 500 дка, на РДГ  Кърджали ​- 16 500, и РДГ Стара Загора - 14 500 дка. По-малко са засегнатите площи в РДГ Пловдив (11 400 дка) и РДГ Пазарджик (5300 дка), коментира Пенчо Дерменджиев, директор на Лесозащитна станция Пловдив.

Като цяло преобладават слабите нападения с повреди до 25% - общо 53 300 дка, или около 80% от всички нападнати площи, със средна степен на нападение са между 26% и 60%  - 11 700 дка. Със силно нападение са над 60% от нападнатите площи  - 2000 дка. Плътността и разпространението на вредителя се потискат чрез провеждане на лесозащитни мероприятия - механична борба и въздушни пръскания. Лесозащитните дейности се предприемат при средно и силно нападение. Наблюденията, сигнализацията за увреждания и лесозащитните мероприятия се извършват от собствениците на горската територия. 

През 2022 г. е проведено въздушно пръскане върху 6900 дка борови гори  на територията на регионалните дирекции Кърджали, Пловдив и Смолян, както и на 1400 дка борови гори в ДГС Хисаря. За 2023 г. на територията на Лесозащитна станция Пловдив е предвидено въздушно пръскане  на обща площ от 7600 дка. Мероприятията ще обхванат борови гори на територията на регионалните дирекции Кърджали, Смолян и Стара Загора. Предвижда се извеждане и на механична борба в някои насаждения на ДЛС Женда, ДГС Асеновград, ДЛС Кормисош, ДГС Клисура, ДГС Карлово и ДГС Хисаря.

Миграция от юг на север

Боровата процесионка е най-опасният листогризещ насекомен вредител по боровете у нас. Тя е средиземноморски вид и до тази година на територията на страната беше разпространена само в Южна България. Но в резултат на климатичните промени вече е установена и в северната част на страната. Видът е с едногодишна генерация. Видът е  активен зимно време и се храни при положителни нощни температури. Иначе летежът на пеперудите е през лятото. Освен че нанасят вреда, като се хранят с иглички на боровите дървета, гъсениците на боровата процесионка причиняват опасни алергии при хората и животните. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?