Следвайте ни

Опасен вид чума поваля кози и овце

viber icon

Докато африканската чума по свинете още не е минала границата с Румъния, ферми с кози и овце в Югоизточна България пипнаха от Турция чума по дребните преживни животни. Заболяването за първи път е констатирано в България и в ЕС. 

Проби са изпратени за потвърждение в референтната за чума по дребните преживни животни лаборатория на ЕС - CIRAD, Франция.

Огнището е в боляровското село Воден. От общо 1060 овце и кози в селото са унищожени близо 1000. Заболяването не е опасно за хората. Забранена е търговията с живи животни в региона, предупредени са и млекопреработвателите да пастьоризират млякото.

В граничните общини на Хасковска област - Тополовград и Свиленград, се забранява търговията, придвижването и транспортът на дребни преживни животни, както и организирането на пазари и изложби. Мерките са набелязани от Областната епизоотична комисия заради регистрирано огнище на чума по дребните преживни животни в област Ямбол. На територията на Хасковска област няма регистрирани болни животни.​ Областният управител Станислав Дечев е разпоредил на кметовете на населените места, където има ферми, да се спазват мерките за биосигурност в обектите и задължително при съмнение за заболяване или смъртност да информират съответния официален ветеринарен лекар.

Ваксиниране срещу болестта може да бъде извършено единствено след изрично разрешение от Европейската комисия.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?