44
Следвайте ни

Ограничаването на антибиотиците да не е за сметка на животните

viber icon

Ограничаването на употребата на антибиотици в животновъдството не трябва да бъде за сметка на здравословния статус на животните, хуманното отношение към тях и продуктивността им. Това се казва в официална позиция на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), изпратена към представители в Европейския парламент. Стъпката се предприема във връзка с искане на някои държави членки да се елиминират антибиотиците при лечението на животни с мотив, че хората получават резистентност към лекарства след консумация на месо от третиран с медикаменти добитък. 

Прилагането на антибиотици в животновъдството трябва да бъде основано на строг научен подход. То трябва да е съобразено с рисковете за здравето на животните или общественото здраве, произтичащи от употребата на конкретен антибиотик или група антибиотици, включително възможностите за въвеждане на ефективни алтернативи на употребата на антибиотици в животновъдството.

В позицията на МЗХГ се казва още, че трябва да бъде направена комплексна оценка на въздействието на пряко засегнатите заинтересовани страни, а именно животновъди, ветеринарни лекари, както и производители и дистрибутори с ветеринарни лекарствени продукти.

На 26 май 2021 г. Европейската комисия прие делегиран акт за определянето на антимикробни средства, които трябва да бъдат запазени за лечението на някои инфекции при хората. При изготвянето на документа са взети предвид научните становища на Европейската агенция по лекарствата, Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, Европейския орган за безопасност на храните и препоръките на международни организации като Световната здравна организация и Световната организация за здравеопазване на животните.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?