4020

Очаква се розовото масло да се включи в европейската фармакопея

Очакваме розовото масло да бъде включено в европейската фармакопея. Така извън приложението му в козметиката и парфюмерията ще можем да докажем и предоставим на международните пазари силата на розовото масло при лечение на редица здравословни проблеми и заболявания - за стомашно-чревни неразположения, чернодробни заболявания, както и антиоксидантните му свойства. Това съобщи Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ (БНАЕМПК).

Родни производители и преработватели на етерични масла и доставчици на суровини участваха от 13 до 16 февруари на специализираното изложение BIOFACH и VIVANESS 2024 в германския град Нюрнберг. Четиридневният форум събра повече от 2550 изложители от 94 държави. Участието на българските компании бе осъществено с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие“.

Акцент в българското представяне бяха етерични масла, екстракти, абсолю, розова вода, борова вода и др. флорални води, ароматерапия, конкрети, тинктури и др. деривати. Тази година производителите представиха и безводни (твърди) форми в отговор на една от водещите глобални тенденции за по-устойчиви продукти, произведени по по-рентабилен и щадящ околната среда начин.

Професионалните посетители и широката публика оцениха качеството на българските сапуни, ексфолиант за баня, твърдо масло за лице, както и хидратиращ лосион, представени от „Ласка за природата“.

"Свиването на потреблението на европейския пазар, ограничените покупки поради намалените приходи на консуматорите водят до търсене на нови приложения. Освен в ароматерапията и хранителните добавки, фирмите силно се ориентират и към фармацията", каза Гергана Андреева.

В тази връзка има шанс розовото масло да бъде включено в европейската фармакопея. Това е единен справочник за контрол на качеството на лекарствата в страните, подписали конвенцията за нейното разработване. Към момента част от нея са лавандулово, босилково масло, бял бор и хвойна плод, които широко се използват във фармацията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?