Следвайте ни

Обвиниха пчеларите за синдрома на празния кошер

Климатът е виновен за високата смъртност, твърди производителят на мед Георги Лисичков

viber icon

Синдромът на празния кошер скара пчелари и експерти от Българската агенция по безопасност на храните. На 14 април тя излезе със становище, че за високата смъртност на пчелните семейства са виновни стопаните, понеже не са ги хранили добре.

Малко повече от половината пчелни семейства са загинали през зимните месеци заради липса на достатъчно хранителни запаси или лошо зазимяване от стопаните, пише в доклада на проверяващите от БАБХ. 6611 пчелни семейства, или около 15% от проверените, са отпаднали заради болести. За установяване на причинителя са взети над 80 проби от пчели. Те са изследвани в Националната лаборатория „Болести по пчелите“ към НДНИВМИ в София. 

Официалната пресинформация гласи, че проверките през месец март са обхванали 26,5% от регистрираните пчелни семейства в страната. При 15,9% от инспектираните е установена висока смъртност. Най-висока тя е в областите Кърджали, Разград, Бургас, Силистра и Велико Търново.

Георги Лисичков гледа 150 кошера от 20 години. Районът му е в землището на село Оряховица до Стара Загора. Половината му семейства за загинали тази зима. „Изведнъж държавата реши да си измие ръцете с мен и колегите и обяви, че ние сме си виновни за измирането на пчелите. Аз 20 години ги гледам, не са умирали, и изведнъж се оказа, че аз съм си виновен, че сега загиват”, обясни парадокса Лисичков.

Според него причината за мора е специфичният климат миналата година. „Есента бе топла. Когато е така, пчелите консумират много по-големи количества храна. Имам над 50% измрели пчелни семейства и причината е и в сухото лято и в провала на слънчогледа”, казва той.

Г-н Лисичков смята, че проблемите са по райони. В Пловдивско миналата година в началото на лятото е имало един хубав дъжд и точно заради това слънчогледът е тръгнал. В Старозагорско не е капнала нито капка и така културата не е създала нектар. „Като обикалях полето, в средата, на 20 метра около мен имаше само една пчела. Защо никой не се съобразява с климатичните особености”, чуди се Лисичков.

Заради странния климат – сухо лято и топла есен, пчелите не могли да си възпроизведат колониите и така са се получили слаби колонии. „Като зазимиш слаба колония, има голяма консумация на мед. Тя трудно се самосъхранява”, казва той.

Според пчеларя Лисичков държавата трябва да заплаща опрашването, защото това е чисто екологична мярка. Много от колегите му се отказват от занаята, защото не виждат смисъл. „Мъчиш се и работиш и дойдат едни екстремни обстоятелство и губиш, защото нямаш помощ. Кошерът не е болна крава – да викнеш ветеринаря да й бие две инжекции и да ходи да пасе. Държавата трябва да ни подпомага директно”, смята пчеларят. Пчеларите у нас са 13 хиляди. Министерството на земеделието е дало за различни програми миналата година 13 милиона лева.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Еволюция

Еволюция

20.04.2021 | 19:38

Пчелите, като всеки живи същества се нуждаят от топлина, вода и хранителни вещества, за нормално развитие. Едно от трите да липсва, обвиняват пчеларя, дето ги затворил в кошер, но кажи-речи надзирател в затвор, на държавна издръжка, и на европейски фондове за подпомагане на дребни тарикати.

Отговори
0 0
Батко

Батко

20.04.2021 | 11:58

БАБХ могат да ги закрият, за ч е п за зеле не стават. Марица, и ч е п за зеле ли е нецензурно ве, д а в а и в а.

Отговори
0 0
Pchela

Pchela

20.04.2021 | 11:52

Pchelite sa umni I shte pochna da bqgat . To v kosher a gi zahranvat s bokluciiii. Pchelarite stanaha bokluciii da izkarvat I da obaklvat s glikoza.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?