Следвайте ни

Няма държавна политика за сектора

Парите за полските зеленчуци са между пет и седем пъти повече от оранжерийните

Оранжерийното зеленчукопроизводство е най-трудоемкото и най-скъпото земеделско направление у нас. То обаче създава и най-голяма трайна заетост, конкурентен бизнес и сравнително бързо връщане на инвестициите. За него обаче отдавна няма държавна политика. Секторът на практика няма подкрепа по линия на директните плащания, а изостава значително от зърнопроизводството и по отношение на инвестиционното субсидиране по линия на ПРСР.    

 

В същото време ​фермерите, които залагат на полско и оранжерийно производство, смятат, че не се подпомагат адекватно, и по никакъв начин не усещат, че отрасълът е приоритетен, както го афишират държавните чиновници. От друга страна, субсидиите, които взимат стопаните, не са равнопоставени с тези на европейските им колеги.

 

Глътка въздух обаче са средствата, които от няколко години получават по схемите за обвързаното с производството подпомагане. По данни на Държавен фонд „Земеделие“, актуални към 08.02.2019 г., за 2015, 2016 и 2017 г., общо изплатените суми за оранжерийно зеленчукопроизводство са съответно 5 093 692,56 лв., 4 996 271,80 лв. и 5 093 692,56 лв.

 

За същия период за полските зеленчуци са преведени съответно 33 417 693,47 лв., 34 577 450,31лв. и 27 028 157,78 лв.  За 2017 г. по схемата за обвързано подпомагане за зеле, дини и пъпеши, които с​е третират в друга категория зеленчуци, отделно са изплатени 4 498 221,54 лв. От ДФЗ уточниха, че за кампания 2018 по схемите за обвързано подпомагана за плодове и зеленчуци текат административни проверки и все още не са извършвани оторизации.

 

От отдел "Агростатистика" отчитат, че само за една година размерът на заявените за подпомагане площи със зеленчуци полско
производство се е удвоил, а заявените площи ​за оранжерийно производство са нарас​нали  с 16,5%. Оттам припомниха истерията с тиквите, чиито площи през 2016 г. бяха  скочили с 504%, на пъпешите с 204%, на дините със 185%, а на градинския фасул и грах съответно със 166% и 98%. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?