Следвайте ни

Изследване установи: Люспениците виновни за коронавируса

viber icon

Люспениците, наричани още панголини, са  застрашен вид, подобен на мравоядите. Той е вероятната връзка между коронавируса, прилепите и хората, пише Дойче веле.   

Досега имаше предположения, че първите заболели са прихванали вируса от морска храна или от змии. Учените от Южнокитайския аграрен университет са открили, че ДНК-секвенцията на вируса при люспениците е на 99% идентичен с този, който вече зарази 37 200 души само в Китай.

Това означава, че преди да засегне хората, вирусът е бил предаден от прилепи на люспеници. Те са едни от най-продаваните животни на черния пазар. 

Коронавирусът за първи път беше идентифициран през декември 2019 година на животински пазар в китайския град Ухан.

Броят на жертвите вече надхвърли 800 души. С това епидемията от новия коронавирус вече е по-смъртоносна от ТОРС-епидемията (тежък остър респираторен синдром) през 2002/2003 година. Тя също беше причинена от коронавирус, който преди 17 години отне живота на 774 души по света.

Не за първи път хората стават жертва на заболяване, дошло от прилепи. Ебола е сред болестите, за които се смята, че също са произлезли от прилепи, както и два други коронавируси - тежкият остър респираторен синдром (SARS) и коронавирусът на близкоизточния респираторен синдром (MERS).

Първият се прехвърли от прилепи на бозайника цивета, преди да засегне хората през 2003 година, а вторият вид коронавирус беше предаден на човека от камили и от него се разболяха близо 2500 души през 2012 година.

Според професор Ян Сян от Университета в Тексас това не е изненадващо предвид голямата популация на прилепи. Прилепите са вторият най-разпространен бозайник след гризачите. Те представляват 20% от всички бозайници. Познати са над 1300 вида прилепи, някои от тях живеят до 40-годишна възраст.

Вирусологът казва, че учените все още нямат „пълната картина, но изброява два елемента от имунната система на бозайниците, част от „вродения имунитет" - високата телесна температура и високите нива на протеините интерферони, които сигнализират за началото на антивирусно състояние на организма.

 

С тяло на шишарка 

Люспениците са уникални плацентни бозайници, покрити с броня от кератинови люспи, наподобявайки шишарка от смърч. Затова в българската литература са известни още като представители на единственото запазило се до наши дни семейство Шишарковидни люспеници. 

Те се срещат в Африка, на юг от Сахара и в тропичните гори на Азия. Докато азиатските панголини водят дървесен начин на живот, в Африка няколко вида обитават саваните, като нощем търсят храна на земята, а през деня се крият в подземни дупки. 

Наименованието панголин идва от малайската дума pengguling, която означава този, който се свива на кълбо. Когато бъдат нападнати, панголините се свиват на кълбо и покривайки с опашка главата си, се превръщат в непробиваема бронирана топка. Тялото им е издължено, имат къси крака и малка глава с дълга муцуна и голям нос за сметка на малките очи и почти незабележими уши. Хранят се предимно с мравки и термити. 

В Африка и Китай месото на тези животни се цени високо от местното население. Освен това китайците смятат, че люспите от панголин спомагат за спадането на оттоци, подобряват кръвообращението и увеличават кърмата на майките.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

polkmjn

polkmjn

14.02.2020 | 06:43

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. ([email protected]) Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?