46

Ново 20: Гъбен мицел заменя месото

Растителните алтернативи на животинския протеин набират популярност в цял свят. В търсене на решение, което да е едновременно питателно и вкусно, компании от различни краища на планетата пробват късмета си. Това е добра възможност за земеделските производители да се ориентират сред новите тенденции. Напоследък ферментиралият белтък от биомаса от мицел за гъби се превръща в популярен протеинов бизнес в Китай, пише Food Ingredients First, цитиран от agri.bg. Мицелът представлява мрежа от нишки, които растат под плодното тяло на гъбата. Той съдържа до 60% протеин (сухо тегло) и 12% фибри.

Шанхайската компания “70/30 Food Tech” представи готови ястия на основата на собствен ферментирал белтък - той е с текстура и вкус на пилешко месо, но се получава от мицел за гъби. 

"70/30 Food Tech” е част от Dao Foods Investment - корпорация, която се занимава с разработването на алтернативни протеини за китайския пазар. Тя е сред пионерите, предлагащи ястия от гъби. Неотдавна компанията получи инвестиции за увеличаване на производството си от New Crop Capital. 

В своя нов завод в Шанхай “70/30” ще си партнира с Shanghai Qingmei Green Food Group - гигант в китайската промишленост с широка логистична мрежа за студена верига. Благодарение на това сътрудничество компанията ще увеличи производството си и ще си гарантира разпространение на веганските си продукти в цялата страна през четвъртото тримесечие на 2022 г. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?