Следвайте ни

Нови правила: ЕК иска 25% от земята да се обработва био

Брюксел пита фермерите какво трябва да се промени в законодателство за екопроизводството, което ще влезе в сила от 1 януари 2022 г.

viber icon

Европейската комисия даде старт на обществена консултация, посветена на бъдещия план за действие в областта на биологичното земеделие. Според плановете на ЕК 25% от земята на територията на Общността трябва да се обработва по щадящи природата способи. Целта на допитването е да се събере обратна информация от гражданите, националните органи и съответните заинтересовани страни относно проекта на плана за действие. Мнения и предложения ще се приемат  до 27 ноември (полунощ брюкселско време).

Този сектор ще изиграе важна роля за постигането на амбициозните цели, залегнали в Европейския зелен пакт, в стратегията „От фермата до трапезата“ и в стратегията за биологичното разнообразие. Един от приоритетите на Комисията е да гарантира, че секторът на биологичното земеделие разполага с необходимите инструменти, както и с добре функционираща нормативна уредба, основана на консенсус. Това е от възлово значение за постигането на целта 25% от земеделската земя да се обработва биологично.

Новата законова уредба за биологичното производство представлява солидна основа, но вторичното законодателство, което предстои да бъде прието, трябва да бъде също толкова устойчиво. По искане на държавите членки, Европейския парламент, трети държави, както и на други заинтересовани страни ЕК предложи новото законодателство в областта на биологичното производство да влезе в сила една година по-късно, т.е. на 1 януари 2022 г. вместо на 1 януари 2021 г.

За постигането на целта 25% от земята да се обработва биологично ЕК въвежда и използва следните инструменти: 

План за действие в областта на биологичното земеделие, който ще бъде от основно значение за насърчаване на сектора, от гледна точка както на търсенето, така и на предлагането. Документът ще бъде структуриран около три главни теми: стимулиране на търсенето на биологични продукти, като същевременно се запази доверието на потребителите; насърчаване на активното използване на земеделските площи за биологично производство в ЕС; както и засилване на ролята на биологичното земеделие в борбата с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие, включително по отношение на устойчивото управление на ресурсите.

ВГРАДКА

Консултации и за селските райони 

Във връзка с изготвянето на стратегия за селските райони Европейската комисия приканва всички заинтересовани, чиято работа е свързана с тези райони, да дадат мнения и становища по темата. Целта е да се анализира животът в тези райони и да се определят потребностите, от които зависи техният просперитет. Въпросникът може да се попълни на имейл https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12525-Long-term-vision-for-rural-areas/public-consultation (с опция и на български език), като крайният срок е 30 ноември 2020-а  (полунощ брюкселско време).

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?