Следвайте ни

Нова наредба вкарва в капан биопроизводителите

viber icon

Биопроизводството в България е напът да изпадне в колапс. Промените в наредба №5 за прилагане на правилата за биологично земеделие залагат редица капани на лоялните фермери, които ги обричат на фалит. За това алармираха участниците в конференцията „Биологичното земеделие в България отново на кръстопът“, която се проведе в рамките на Агра 2019.


В наредбата е посочено, че ако при проверката на даден парцел се открият остатъци от пестициди или други химични вещества, забранени за прилагане в биопроизводството, проверяващият орган отказва сертификация не само за въпросния парцел, но и на цялото стопанство. Освен това ще режат всички полагащи се субсидии, а взетите до момента трябва да се върнат. На всичко отгоре фермерът - виновен или не, няма право по никакъв начин да се защити, тъй като наредбата не дава такава възможност.

През октомври 2018 г. Сметната палата излезе със становище, че биопроизводителите гонят само плащания, а не биопроизводство. Изискванията по мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 позволяват на стопаните да получават компенсаторно плащане, без да се стремят към добиви. От друга страна, контролът върху биохраните и продукти у нас е занижен и не защитава добре интересите на потребителите. Това бе основният извод в доклада на Сметната палата, която одитира изпълнението на мярка 11. Тя е за насърчаване на биопроизводството в три направления - растениевъдство, животновъдство и пчеларство.


На миналогодишната Агра от Асоциация „Биопродукти“ обявиха друг скандален факт, че сред първите десет земеделски производители, получили най-големите субсидии по мярка 11 за биоземеделие през 2017 година, има само един сертифициран фермер.


Всички останали били в преход, а други двама изобщо не фигурирали в регистрите на агроведомството като биопроизводители. Шефът на дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ в Министерството на земеделието - Антон Величков, съобщи, че чуждестранни контролни органи често установявали забранени вещества в голяма част от пресните и преработените плодове и зеленчуци, предлагащи се за био, както и други несъответствия при български продукти. Някои страни, членки в общността, вече смятали България за рискова страна и разваляли договори за големи количества, най-вече за пресни зеленчуци.

 
Стоп на източването на пари


От Асоциацията на биопроизводителите настояват за радикални промени в наредбата, които да стопират източването на пари. В писмо до МЗГХ те предлагат:

- По агроекологичните мерки 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“ да се наложи таван на подпомаганите площи от 50 ха (500 дка), тъй като липсата на таван източва бюджета на ПРСР от 2007 г. до момента.


- Предлагаме намаление на финансовото подпомагане за превръщане на обработваеми земи в постоянно затревени площи. За нас това е едно от направленията, от които се източва бюджетът на мярката.


- Настояваме ДФЗ-РА писмено да уведомява до 31 юли на следващата година бенефициентите с извършени или неизвършени плащания към тях. В момента такъв срок няма и фондът се подиграва с фермерите, като им изпраща писма с 3-4 години закъснение.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?