49
Следвайте ни

Нова мярка ще подпомага схемите за качество

viber icon

За първи път в България ще се прилага мярка, която ще подпомогне прилагането на европейските схеми за качество. Това е заложено в следващия програмен период, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на уебинар на тема „Схеми за качество - възможност за общините в България“ с представители на Националното сдружение на общините в Република България.

Заместник-министър Събев поясни, че страната ни има добри примери и успехи при прилагане на европейските схеми за качество. Той подчерта, че схемите целят подобряване на видимостта на продукт, произхождащ от определен регион. "Така се подчертава уникалността на даден регион и продукт, стига се и до повишаване на търсенето на определения продукт, което в голяма степен води и до повишаване на доходите на земеделските производители“, допълни още заместник-министър Събев. Той отбеляза изключително високия интерес от страна на общините, които са отправили покана към МЗХГ българските местни власти да бъдат включени в инициативите за присъждане на защитени наименования за родни селскостопански продукти.

Аграрният заместник-министър изтъкна, че темата със схемите за качество е многообхватна и за нейния успех е изключително важно всички заинтересовани страни, включително и местните власти, да участват активно. Георги Събев припомни, че схемите за качество оперират успешно в Европейския съюз вече близо 30 години.

Участниците в уебинара бяха запознати с българските продукти, които вече са със защитени наименования, както и с продуктите, чиито процедури по защита текат в момента. Сред тях са българското кисело мляко, българското бяло саламурено сирене, троянската луканка и странджанският билков чай. Пред представителите на местната власт бяха посочени и български продукти, които имат потенциал за защита. Това са куртовски розов домат, смилянски фасул, еленски бут, различни видове мед и др. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?