Следвайте ни

Нова мода в саксия: Хортензията цъфти в няколко нюанса синьо

viber icon

Хортензията е сред най-разпространените градински растения в света. Родината й е Източна Азия. По-рано се смятало, че може да расте само в топлите страни, но с усилията на ентусиасти любители тя достига и по-северни места, където задължително трябва да се покрива през зимата. Този красив храстовиден вид е подходящ и за отглеждане в саксия. Цъфти в бяло и розово, а модата в последно време е на синята хортензия. Тайната не е в нов ГМО сорт или цветен спрей, с който се пръскат кичестите цветове, а почвата, върху която се отглежда храстът.

Той се оцветява по естествен път в няколко нюанса синьо до лилаво единствено ако се отглежда на кисела почва с понижено рН. Вирее най-добре на сенчесто или полусенчесто място. За да разгърне съцветията си в цялото им великолепие, на хортензията й е необходимо повече свободно място.

От март до края на август се полива обилно, а след това по-малко. Водата се омекотява, тъй като хортензията не понася много калций. Презимува на светло или тъмно при температура 4-8 градуса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?