Следвайте ни

Нов сорт грах Пълдин в битката за иновации на Агра 2019

Негови основни селекционери са учени от ИЗК "Марица" Пловдив и ИРГР Садово

Нов сорт градински грах - „Пълдин“ представя на АГРА-2019 Институтът по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив, съобщи директорът доц. д-р. Даниела Ганева. Той ще влезе в битката за иновации, а резултатът ще е ясен до дни. Международното селскостопанско изложение ще се проведе от 20 до 24 февруари в Международен панаир - Пловдив.

Сорт "Пълдин" е резултат на сложна хибридизация между два сорта и една селекционна линия. Негови автори са доц. Славка Калъпчиева и проф. Галина Певичарова от ИЗК "Марица" - Пловдив и доц. Сийка Ангелова от Института по растителни и генетични ресурси в Садово. С неговото внедряване в производството се обогатява сортовата структура и българският пазар с нов български сорт, създаден в условията на страната.

„Пълдин“ е изпитван и за органично производство. Показал е висок потенциал за добив от зелено зърно, което дава основание на селекционерите да го препоръчват и за биологичното земеделие. Сортът е подходящ за преработка в стерилизирано и замразено състояние. В замразения грах за разлика от другите зеленчуци се запазват 70% от витамин С и 97% от витамин В2, докато в стерилизираните консерви витамин С се запазва 20%, а витамин В1 - 66%.

С нов сорт памук с естествено кафяво влакно ще участва на Агра 2019 Институтът по полски култури в Чирпан. Новото направление в българската селекция на памук е съобразено с търсенето на този цвят влакно в световен мащаб.  То е по-дълго и по-фино от стандартното, с висок екологичен и стопански ефект, твърдят създателите.  Сортът е сред кандидатите за иновации на изложбата.

Новост е и технологията за производство на твърда пшеница, подходяща за направата на висококачествени макаронени изделия. Сортът осигурява по-добри икономически резултати за фермерите.

Това са част от иновациите, които Селскостопанската академия ще  демонстрира на „Агра 2019“ наред с различни сортове растения и породи животни и технологии за тяхното отглеждане. Акцентира се на индустриалното животновъдство заради търсенето на суровини за хранителната индустрия.

Важен сегмент на „Агра 2019“ са семената, торовете и препаратите за растителна защита. Те са разработени въз основа на най-модерни екологични методи за обработка на земята, променят тотално растениевъдството и го превръщат в целогодишна дейност. Представят ги научни институти и световноизвестни фирми от Холандия, Австрия, Германия, Франция.

Биопроизводството е едно от водещите направления  в изложбата, където ще бъдат показани технологии и оборудване, чисти торове и препарати, продукти на земеделски и животновъдни ферми. В деловата програма са включени Ден на биологичното земеделие и други събития за сектора.


Комплексни решения за своята работа ще открият и фермерите, занимаващи се с конвенционално растениевъдство и животновъдство. На „Агра“ се демонстрира последно поколение техника за различни дейности в големи и малки стопанства. Представят се финансови инструменти за подпомагане и кредитиране.

В рамките на „Агра“ ще се проведат и изложбите „Винария“ - за лозарство и винарство, и „Фудтех“ - за хранителната индустрия.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?