Следвайте ни

Николай Георгиев от "Фермер на Тракия": Моята мисия е модернизиране и популяризиране на земеделието

viber icon

18-ият конкурс „Фермер на Тракия“ на в. „Марица“ приключи успешно. Най-добрите земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково бяха наградени при откриването на едноименната изложба, подредена на входа на Цар-Симеоновата градина, близо до Военния клуб. В експозицията представяме успехите на българските фермери, постиженията на шестте научни института от системата на Селскостопанската академия в Пловдивска област и двата университета, които обучават кадри в областта на земеделието и хранителната индустрия - Аграрния университет и Университета по хранителни технологии. Изложбата се реализира с подкрепата на Университета по хранителни технологии, Пловдив, Аграрния университет, Пловдив, „Агрия“ АД, "Кауфланд", „Филип Морис“ ЕООД, Община Пловдив, Община "Марица", "Метро", „Неохим“ АД, "Агрион", "Билла" и „Евро Ферт“ АД. Тя ще е на разположение на пловдивчани и гостите на града до 31 май 2021 г. В няколко поредни приложения "Агро" ще ви запознаем с дейността на отличените земеделски производители. В този брой представяме Николай Георгиев - селекционер на домати от Пловдивь и Фикрет Мехмед - зърнопроизводител от Хасково.

Големият български учен и селекционер на домати проф. Христо Георгиев има достоен наследник.  Внукът му Николай Георгиев продължава делото на дядо си, който преди 30 години основава фирма за селекция и семепроизводство на зеленчукови култури. Приживе професорът създава над 20 хибридни сорта домати, които днес са основното направление в селекцията на семейната компания.

Впечатлен от делото на дядо си, Николай тръгва по неговия път. Младежът завършва „Икономика, мениджмънт и финанси“ в университета „Бокони“ -Милано, Италия, и отначало поема маркетинга на фирмените продукти. Призванието му обаче е друго - бързо се увлича по създаването на новите сортове и защитава втора бакалавърска степен - „Селекция и семепроизводство“, този път в Аграрния университет, Пловдив. Като студент в IV курс, по програма "Еразъм+" учи „Генетика“ в университета „Вагенинген“, Нидерландия, а по-късно изкарва и курс по семепроизводство в UC Davis, California, USA - “Seed production course” .

"Още в Нидерлания научих, че и връзката между бизнеса и науката е много важна. Това ме мотивира да работя върху изграждането на нашата демонстрационна оранжерия в Аграрния университет в Пловдив през 2020-а. Там студентите имат възможност да наблюдават всички етапи от производството на зеленчуци, както и да видят нови сортове домати, пипери, краставици и др.", обяснява Николай Георгиев.

Той е активен участник в последното постижение на фирмата -  първия български хибрид домати с устойчивост на вирусното заболяване "бронзовост" (TSWV). Освен в селекцията усилията ми са насочени и към популяризирането на нашите български сортове домати извън България. Освен на Балканския полуостров към тях вече има голям интерес в държави като Унгария, Словакия, Чехия, Франция, Англия и други. "Най-много се радвам от факта, че продължавам дейността на моя дядо, който, за съжаление, почина през 2012 година, но съм сигурен, че би бил доволен от това, че е предизвикал интерес в мен към неговата професия. Вярвам, че земеделието е жизненоважен отрасъл, който трябва да се модернизира и популяризира, и моята мисия е точно това", убеден е Николай.

Поредното му предизвикателство е популяризирането на полезното хранене чрез отглеждане на микрорастения в домашни условия.

Фикрет Мехмед: Мотивирам съм да продължавам напред

Фикрет Мехмед се занимава със земеделие от 1995 година. Стартира със 150 декара зеленчуци в землището на хасковското село Стамболийски. Днес младият земеделски производител стопанисва 21 000 дка земеделска земя на територията на град Хасково и селата Войводово, Узунджово, Стамболийски, Подкрепа, Стойково и Динево. По-голямата част от насажденията, около 11 000 дка, са с пшеница, над 7000 дка със слънчоглед и около 3000 дка с рапица. От зеленчукопроизводството се е отказал поради дефицит на работна ръка.

Сам е изградил зърнобаза за съхранение на продукцията. Тракторите и комбайните, които използва, са последно поколение на техническата мисъл. Значителна част от печалбата си инвестира в модерен машинно-тракторен парк, за да гарантира качественото и навременно изпълнение на всички стопански дейности, свързани с насажденията.

„От малък съм на полето. От баща ми се запалих по земеделие и се радвам, че и сега е редом до мен. Имал съм трудни моменти, но никога пред мен не е стоял въпросът дали да се откажа от това, с което се занимавам. Напротив, несполуките ме мотивират да продължавам напред“, категоричен е младият фермер.

Единственото затруднение, пред което е изправен, е липсата на млади служители в сферата на земеделието. „По-възрастните хора, които работят в селското стопанство, трудно разбират новите машини, оборудвани с компютри, GPS и пр. А младите нямат желание“, казва Мехмед. Той има амбиции да се развива и стъпка по стъпка да реализира целите си. Не разчита на субсидии, защото е доказал на себе си, че може и без тях. Обича земеделието и ще продължава напред. Надява се един ден двете му деца да се включат в семейния бизнес.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?