49

Невен, пелин, тютюн... ето кои растения гонят вредителите от градината

Невинаги химикалите са най-доброто средство в борбата срещу вредителите, които атакуват растенията в градината. Причините за това може да са различни: малки деца, животни или наличие на алергични реакции при някой от семейството. В този случай някои растения, които заменят инсектицидите, могат да помогнат, и в същото време са безопасни за животни, птици и хора, пише agrozona.bg. Ето най-полезните растения за самата градина.

Невенът е сред първите пет фаворита. От красиви и ярки съцветия можете да приготвите отвара срещу листни въшки.

Черният бъз също ще отблъсне листните въшки и охлювите. За целта може да засадите всякакъв вид лопен близо до живия плет. Отварата от жълтите цветя  пък ще бъде отлично средство за борба с листните въшки.

Пелинът ще ви отърве от молци и листоядни насекоми. Паякообразните акари, трипси, акари и белокрилки не понасят лайка и тютюн.

Много хора се борят с жълтите цветове на змийското мляко, но плевелът е доста подходящ за такива вредители като лъжещитоносни въшки, белокрилки и листни въшки.

Има растения, които убиват вредители, но те не са безопасни за засаждане на мястото и отварите трябва да се използват много внимателно. Говорим за вълчото грозде, бучинишът и др. Ако решите все пак да ги използвате, тогава определено трябва да носите защитни маски, очила, ръкавици, когато обработвате култури. В същото време в момента в градината не трябва да има домашни любимци и деца.

Ролята на естествени инсектициди ще се изпълнява перфектно и от добре познатите зеленчукови култури. Например върховете на доматите и картофите също ще се впишат в борбата с листни въшки, трипси, гъсеници. Лютият пипер е ефективно оръжие срещу паякообразни акари, ларви на въшки и охлюви.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?