46

Не изхвърляйте костилката от фурмата, тя ще роди палма

Финикова палма може да си отгледаме у дома. За целта са необходими пресни костилки от фурми и голяма доза търпение.  Опитните градинари познават два начина.  

При първия начин костилките се оставят да изсъхнат за няколко дни на открито. След това се накисват в гореща вода и се държат около 24 часа, така че да набъбнат. В малък съд засипете стърготини, поставете в тях набъбналата костилка и щедро полейте с вода. Следете стърготините винаги да бъдат влажни. След 30 дни (а понякога и до 6 месеца), когато се появят първите издънки, може да ги пресадите в друг съд с височина около 70 мм. На саксията се прави добър дренаж и се засипва със смес, състояща се от 4 части пясък, 2 части пръст, 2 части хумус и 1 част дървесна пепел.

По време на тази процедура трябва да бъдете особено внимателни с покълналата вече костилка, така че да не се откъсне - костилката осигурява допълнително подхранване. Когато покълналата част достигне височина от 100 мм, е необходимо внимателно да се постави младата палма в саксия с по-голям обем. Предвид факта, че палмата е чувствителна към пресаждане, най-добрият вариант е да се премести заедно с почвата в новия съд, а останалото пространство да се запълни с почва, подобна на тази, използвана при засаждането. Финиковата палма се отглежда при разсеяна светлина. В процеса на растеж е необходимо растението да се завърта от време на време, така че най-младото листо да е насочено към стаята.

При втория метод -  преди засаждането, твърдата черупка на костилката се реже в средата. Това е необходимо за по-бързото поникване на кълновете през много твърдата костна обвивка. След поставянето на срязаната костилка в саксията повърхността се покрива с фолио, за да се създаде микроклимат. Под фолиото почвата трябва да се поддържа влажна. Кълновете се появяват след 30 до 45 дни и по-нататъшните операции са идентични с първия метод.

При нашите почвено-климатични условия със сигурност няма да берете фурми от вашата палма, но със сигурност домът ви ще е екзотичен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?