2374

Не изхвърляйте есенните листа - чудесни и за тор, и за украса

Повечето градинари събират отпадъци от есенни листа само за да ги изхвърлят или изгорят. Но унищожаването на листата изобщо не е необходимо, защото, ако се използват правилно, те могат да бъдат много полезни.  Ето няколко практични приложения на падналите есенни листа.

Торф за стайни видове

Падналите листа могат да бъдат отлична почва за саксийни растения и разсад. За да направите почвата, първо изберете здрави листа, които не показват признаци на заболяване или гъбички. Поставете ги в голяма стегната торба и добавете малко зеленина към тях, като например трева или едногодишни плевели без семена. Когато съдържанието на торбата се разложи, то може да се използва за отглеждане на стайни растения.

Тор за трева и за луковични цветя

Натрошените паднали листа често се използват като тор за луковични цветя - лалета, нарциси, ириси, гладиоли и др. Попадайки в земята, листата подобряват нейната структура и предпазват луковиците на растенията от замръзване. Можете също така да наторите тревата с листа.

Декорация на градината и къщата

Цветните и ярки есенни листа изглеждат много красиви. Така че защо да не се възползвате от това прекрасно качество? Листата могат да украсят градинската пътека, верандата на къщата и дори отделни стаи или тавана. Този декор ще изглежда особено впечатляващ с тикви, горски плодове и клонки.

Юрган за растения

Много растения не издържат на атаката на суровите зими със студ и сняг. Следователно те трябва да бъдат допълнително изолирани, а падналите листа също могат да помогнат за това. Разпръскването на листата в близост до деликатни растения може да удължи живота им и да подобри почвените условия за по-буен растеж.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?