1553
Следвайте ни

Научете тънкости при отглеждане на кактуси през зимата

viber icon

За да запазят своите красиви форми и да цъфтят редовно, кактусите се нуждаят от по-специална подготовка и грижи през зимата. Общото правило е, че през този годишен сезон те се съхраняват при по-ниски температури и без поливане.

Стаите, в които ще настаните кактусите, не трябва да са много топли. Необходими са сравнително ниски температури, които са различни за отделните видове.

Така например кактусите от род Coryphanta, Opuntia и др. се съхраняват през зимата при температура 5-8°С без поливка, а тези от род Aporocactus, Astrophytum, Echinofossulocactus и др. - при температура 14-16°С с периодично навлажняване. Някои, като тези от род Pyrrhocactus, издържат до -10°С, което значи, че те могат да зимуват при много по-ниски температури от стайните, съветват от sinor.bg.

Обърнете внимание на т.нар. епифитни зимно цъфтящи кактуси от род Rhypsalis и Zygocactus. При тях покоят е през септември - октомври, когато поливният режим е минимален и се засилва постепенно през ноември, за да могат през зимния период да цъфнат обилно.

Много често има затруднения в намирането на подходящо място за съхранение на кактусите през зимата, особено ако колекцията е по-голяма. В този случай може да се постъпи така: избират се растенията от тези родове, които не се нуждаят от поливка през зимата.

Изваждат се от саксиите. Почиства се част от почвата, без тази около корените. Увива се в суха хартия всеки кактус поотделно и се нареждат в щайги или други съдове на няколко реда. Така подготвени, кактусите могат да се съхраняват в мазета или тавански помещения, където температурата не пада под 0°С.

Не се страхувайте, ако напролет забележите, че много от тях са увехнали и деформирани - засадени отново, те много бързо се възстановяват и развиват нормално. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?