49

Наталия Ангелова: Мечтая да произвеждам кумис от кобилешко мляко

Поредното, 21-во издание на конкурса "Фермер на Тракия", организиран от в. "Марица" и "Хермес медиа", приключи успешно. Верни на традицията, и тази година представихме и наградихме 10 успешни земеделски производители, които стигнаха до финала, от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян. В няколко поредни броя ще ви запознаем с тях.

Днес представяме Наталия Ангелова. За нея, както и за останалите фермери разказваме в изложба, посветена на конкурса. Тя е експонирана в началото на Цар-Симеоновата градина, до Военния клуб. Пловдивчани и гостите на града могат да я разгледат до 31 март 2024 г.

Конкурсът "Фермер на Тракия" се реализира в партньорство с Областна дирекция "Земеделие"-Пловдив и с подкрепата на: Либхер Хаусгерете Марица, "Порше Пловдив", „Евро Ферт“ АД, "Мегатрон" ЕАД, "БАСФ България", "Кауфланд България", "Агрия" АД, Аграрен университет-Пловдив, "Филип Морис България", МЕТРО Кеш енд Кери България, "Агрион", "Буену" и SKF и Община Пловдив.

Наталия Ангелова е младата ездачка, която печели конни състезания, препуска с четници във възстановки за Освобождението, снима се във филм, обучава деца и възрастни на езда. Отделно, извежда стада овце и крави над Карлово и Калофер. И лети като стрела с четириногия си приятел на ръба на огромни пропасти, за да спаси заблудено животно. Така я познават хората в Подбалкана, но малцина знаят за огромния труд, който полага в нестандартния за България бизнес.  

В семейната ферма в село Соколица се отглеждат и развъждат коне, добива се кобилешко мляко, произвежда се конски тор, посрещат се туристи от България, Израел, Англия, Германия, Австрия.   

Наталия е на 34 години, от Киргизстан. Пристига в България с родителите и сестра си преди 17 години. Установяват се в Соколица и веднага се захващат с отглеждането и развъждането на коне. Тя научава перфектно български език и завършва икономика на туризма с мисълта да се посвети на конете.

"Дойдохме от Централна Азия, където развъждането и отглеждането на коне е много разпространено, както и производството на кобилешко мляко - кумис. Идвайки в България, решихме да пренесем тази традиция и тук, по-точно да я възвърнем, тъй като тези земи са завоювани от прабългарите на коне, а нашите предци са пиели кобилешко мляко", споделя Наталия. Държи да уточни, че основното предназначение на фермата е да покаже, че конете имат собствено място в хранителната верига и са способни да произвеждат продукция. Затова отглеждат няколко броя дойни кобили, за да добиват мляко. 

Целта е обектът да се регистрира по Наредба 26 за производство на кобилешко мляко и производни продукти, като йогурт и сладолед. Проблемът е, че това мляко все още не е включено в наредбата. Затова на този етап се ползва за лична консумация. Заради ценните си съставки то може да се прилага и в козметиката, както и в храни за кърмачета, които са алергични към краве мляко. 

В бъдещите планове на Наталия влиза още производство на конна амуниция за туристическа езда със собствен бранд, както и изграждане на няколко юрти като къщи за гости. За това се надява на европейски средства и майсторлъка на баща си, който е плътно до нея в бизнеса. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Волов

Волов

12.03.2024 | 15:49

Освен кобили трябва да намерите и яки жребци иначе нанай

Отговори
0 0
дии

дии

12.03.2024 | 15:38

И колко е дневният млеконадой? Спори ли, спори ли работата?

Отговори
0 0
Ферщеинзи?

Ферщеинзи?

12.03.2024 | 14:50

Ми тебе ли ще те църкат ма!Ми от дейа толкова кобилско мляко ще намериш?Само ала бала и баламосвате хората!Кумис шяла да прави!Виж оборски тор и торни/калифорнийски/червеи може да отглежда но чак пък кумис ,найн!

Отговори
1 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?