Следвайте ни

Наш призьор оглави национално сдружение на младите фермери

viber icon

Призьорът в престижния конкурс на вестник "Марица" "Фермер на Тракия" за 2011 г. - Венцислав Петков, оглави "Национално обединение на младите фермери в България".  Формацията надгражда реализираната идея на Петков за сдружаване на фермерите от Пазарджишка област. Преди няколко години той инициира и сформира с още десетина земеделски производители подобна формация "Напредък - 2010" ООД. Идеята бе да се възродят старите аграрни традиции в родното им Мало Конаре, което преди години е било земеделски първенец в Пазарджишка област. Освен това обединени, по-лесно могат да решат проблема с реализацията на продукцията. Когато започнах да се занимавам със земеделие, се сблъсках и с първия голям проблем - пласирането. Тогава прецених, че ако се съберем няколко души и започнем да предлагаме по-голяма като тонаж продукция, ще можем по-лесно да я пласираме, обясни тогава Петков.

Днес целта на сдружението, в което членуват над 50 млади фермери от Южна, Югоизточна България и Разлог, е да се обединят земеделските производители от страната и да се подпомогне развитието на селските райони. Така ще се повиши конкурентоспособността на българското земеделие на местно, национално и международно ниво. Освен това качеството на земеделската продукция ще се повиши, достигайки до европейските стандарти. Искаме да има реални млади фермери, които да повярват, че земеделието и в частност зеленчукопроизводството е успешен бизнес, а с тяхна помощ селските райони могат да станат привлекателно място за живеене, коментира председателят Венцислав Петков. Около 1000 декара е до момента общата обработваема площ на сдружението, като голяма част е заета със зеленчуци. Само Венцислав Петков обработва 33 декара, 30 от които полски и 3 оранжерийни домати.  

Към сдружението вече са проявили интерес и негови колеги от Северна България. Обединението на младите фермери е отворено към всички, които желаят да се развиват в аграрния сектор. Официалното представяне на организацията ще бъде на 13 декември 2014 година от 11.00 часа в Пазарджик.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?