Следвайте ни

Наш фермер събори в съда наредба на фонд "Земеделие"

Александра Стоянова оспори незаконна методика за санкции

viber icon

Един от носителите на наградата „Фермер на Тракия 2019“ на вестник „Марица“ в раздел „Животновъдство“ - Александра Стоянова, успя да бутне в съда методиката за санкции на Държавен фонд "Земеделие".

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожна въпросната Методика за определяне на санкции във връзка с нарушения, установени по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това е видно от решение по административно дело №9424/2019.

Основанието на съда е, че изпълнителният директор на ДФ „Земеделие", утвърдил оспорената от Александра методика, не е овластен нито от Конституцията, нито от закон да издава нормативни административни актове. Същият е действал като административен орган с властнически правомощия без изискуемата в тази връзка компетентност. Съгласно чл. 2, ал. 1 от Закона за нормативните актове нормативни актове могат да издават само органите, предвидени от Конституцията или от закон.

Методиката не е обнародвана и в Държавен вестник, пише още в решението. Методиката е утвърдена по времето на управлението на фонда от Румен Порожанов. Предстои да видим дали решението на ВАС ще се обжалва от ДФ „Земеделие“.

Според Александра Стоянова санкцията, която е наложена по въпросната методика, е след скалъпена проверка, въпреки че е абсолютно изрядна в изпълнението на проекта. Тя е убедена, че ако методиката окончателно падне в съда, това ще е от полза за стотици земеделски производители, неправомерно ощетени като нея.

Младата дама е собственик на телеугоително стопанство в с. Боримечково, област Пазарджик. В него се отглеждат близо 500 животни от породите Симентал, Херефорд, Блек Ангъс и Лимузин. Обработва и 1300 декара с фуражни култури, като звездан, люцерна, червена детелина, а част от тях са биологично сертифицирани. Тя е затворила цикъла на производство с цех за заготовка на телешки продукти. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пеои

Пеои

17.06.2020 | 23:19

Това не беше ли "шарланката"

Отговори
2 0
Me4ka

Me4ka

17.06.2020 | 23:07

Зведан, детелина и безброй био измислици

Отговори
1 0
Nik

Nik

17.06.2020 | 23:05

Солено ще и излезе на тази лъжкиня

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?