71
Следвайте ни

Наш фермер грабна приза „Агробизнесмен на България 2021“

viber icon

Земеделският производител от Раковски Венелин Делгянски, бе отличен с приза „Агробизнесмен на България 2021“. Той е второ поколение фермер, син на един от най-крупните земеделски производители в Пловдивска област Йосиф Делгянски. „Това е моят син! Гордея се с него“, сподели той в профила си във Фейсбук.

Фамилията обработва 65 000 декара и е сред пионерите, които прилага иновации в земеделието. Наградата бе  връчена от министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. 

"Познавам неговия баща и явно агробизнесът се очертава наследствен, така че докато такива млади хора остават в България и развиват българското земеделие, аз съм оптимист за неговото бъдеще", каза министър Бозуков.

Той коментира и бъдещата Обща селскостопанска политика. "Намираме се във важен момент за българското и европейско земеделие. Бъдещата селскостопанска политика си е поставила  задача да реши проблеми, които вече не търпят отлагане. Решенията се коренят в действията, насочени към изготвянето на политика в сектора на земеделието, която е по-екологична, по-социална, по-иновативна", подчерта проф. Бозуков.

Земеделският министър каза още, че други страни членки на Европейския съюз са изразили опасение, че с това темпо можем да отложим Стратегическия план  за пролетта. Според него дори и това да се случи, няма да доведе до проблеми. Но изрази надежда, че ще се включим в останалите срокове. Той е на мнение, че  елементи на Стратегическия план трябва да бъдат гласувани от следващо Народно събрание.

Проф. Бозуков съобщи, че днес бил запознат с почти завършената версия на Стратегическия план, който изготвя България за новата ОСП.  „При старта на мандата заварихме в начален етап работата по Стратегическия план. С доста бързи темпове изготвихме първия стълб, работим усилено и почти на 70% сме готови с втори стълб. За съжаление там все още се очакват някои законодателни пакети, които да бъдат предоставени от ЕК, за да можем да ги включим в плана“, каза още аграрният министър.

Конкурсът „Агробизнесмен на България“ се организира от в. „Български фермер“. Отличия бяха връчени в още 9 категории.

 

Снимка от Фейсбук профила на Йосиф Делгянски и от МЗХГ

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?