49

Нарушенията в земеделието бележат значителен ръст през сезон 2023 г.

Случаите за неспазване на трудовото законодателство са нараснали от 12 487 на 13 549

Контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 3666 бр. проверки в сектор „Селско стопанство“ до 31 октомври 2023 г., когато приключва и активният земеделски сезон. 

При проверките са установени 13 549 нарушения на трудовото законодателство. По-голямата част от тях засягат здравословните и безопасни условия на труд - 7866.  Нарушенията, касаещи изпълнението на трудовите правоотношения, са 5678, от които 1048 са свързани с възникването им, а 1099  ​- със заплащането на труда. Установените случаи на работа без трудов договор са 272 .

За разлика от предходната година нарушенията в земеделието нарастват през тази. За сезон 2022 контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 3756 проверки в сектор „Селско стопанство“, при които са установили 12 487 нарушения.  

Всяка година в дейността на Агенцията секторът подлежи на засилен контрол, тъй като е идентифициран като рисков както по отношение на използването на недеклариран труд, така и за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

От началото на 2023 г. Инспекцията по труда е предоставила 252 206 бр. образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.  Земеделските стопани, заявили образци на т.нар. еднодневни договори, са 1786. По култури най-много са заявените образци за обработка на насаждения и прибиране на реколтата от грозде, ягоди, череши, маслодайни рози, ябълки и други. 

От Инспекцията по труда напомнят, че при еднодневните договори работещите запазват възможността да получават социални помощи и обезщетения за безработица. Тези договори защитават правата както на работниците, които са осигурени за някои рискове, включително за трудова злополука, така и на работодателите, тъй като се предотвратява налагането на санкция за използването на недеклариран труд. Чрез еднодневните договори земеделските стопани могат да наемат законосъобразно работна ръка по облекчен ред, тъй като при използването им не се налага да регистрират сключването и прекратяването им в Националната агенция за приходите и да оформят трудови книжки. 

Образците на договорите могат да се заявяват онлайн по всяко време през специално създадената от Инспекцията по труда система за предоставяне на образците. Тя е надградена по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА

ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА

20.12.2023 | 18:17

Добре, най-много нарушения по здравословни и безопасни условия на труд, а цялата информация подадена към медиите е все да пустите еднодневни трудови договори, по които не са установени нарушения. Злополуките се увеличават, защо ли?

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?