Следвайте ни

Нар в саксия зарежда дома с положителна енергия

viber icon

Отглеждането на билки и подправки, както и екзотични растения на перваза на прозореца се превърна в трайна тенденция. Защо да не опитаме в домашни условия да си наберем нар. Освен всички ползи за здравето, той носи положителна енергия на дома и благополучие. Почитан като свещено дърво от много цивилизации. Семената му се считали за символ на плодовитост. Произхожда от Предна Азия, откъдето е пренесен на Балканския полуостров.

За целта е необходимо да почистите кората на добре узрял нар. Насладете се на вкуса на зрънцата, но запазете семената. Измийте ги и ги оставете да се изсушат добре. След това накиснете семената във вода със стайна температура.

Оставете ги да престоят в нея за две денонощия, като сменяте водата им на всеки 12 часа. В подходящ съд изсипете пясък и торф в съотношение 1:1. Размесете ги добре и ги изсипете в саксия.

Полейте почвата, но леко - да не се превърне в блато, и засейте семената от нара на дълбочина около 2 см. Покрийте с фолио. Всеки ден за около 15 минути развивайте фолиото, за да могат да си вземат въздух.

Когато забележите, че почвата започва да засъхва, овлажнете я. Първият ви филиз би трябвало да се покаже след около седмица. Ако обаче не се появи за това време, не се отчайвате. Понякога костилките покълнват и след 6 месеца.

След като избият първите листа, присадете нара в саксия с универсален грунд. След 9 месеца ще цъфне, а 3 месеца по-късно ще се появят и плодовете. 

Грижите за нара в саксия не се различават от отглеждането му на открито. Най-добре се развива на слънчеви места. От март до средата или края на юли се полива обилно и се наторява през 4 седмици, след това се поддържа по-сухо.

Зимува на светло при 2-6 градуса, ако се налага, престоява на тъмно и се държи почти сухо. Младите растения се пресаждат през 2 години, а по-старите само при необходимост.

Особено подходящ за нашите условия е израелският ранен сорт АССО 128. Характеризира се с яркочервена кора и висока захарност. Това е най-сладкият сорт в Европа. Плодовете са едри - до 600 грама, а нерядко стават и по-големи. Този нар не боледува. В Южна България узрява около 20 септември.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?