Следвайте ни

Нар в саксия - идеално решение, ако нямаме двор

viber icon

Нар може да си отгледаме при стайни условия в саксия, ако нямаме двор. В древността семената му се считали за символ на плодовитост. Произхожда от Предна Азия, откъдето е пренесен на Балканския полуостров.

Не е капризен на почвен тип. Използва се универсална торопочвена смеска. Подходящи за стайно отглеждане са обикновено или кичесто цъфтящите декоративни сортове с червени, по-рядко бели или жълти цветове.

Богато и рано цъфтят миниатюрните сортове, които стават най-много 1 до 1,5 м високи, например "Нана". Периодът на цъфтене е от юли до август. Най-добре се развива на слънчеви места. От март до средата или края на юли се полива обилно и се наторява през 4 седмици, след това се поддържа по-сухо.

Плодовете узряват късно през есента. Използват се за консумация в прясно състояние и за приготвяне на сокове, сиропи, безалкохолни напитки, вина и др. У нас нарът се култивира в по-топлите южни части на страната и по Черноморието като плодно и декоративно дърво.

Нарът, който се гледа на открито, трябва да се подложи на резитба при прибирането му - слабите клони се отстраняват, а главните издънки се скъсяват с 1/3. Зимува на светло при 2-6°С, ако се налага, престоява и на тъмно, и почти сухо.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?