Следвайте ни

Наплив от пловдивски фермери за COVID помощи

viber icon

В първия ден от приема по мерките COVID 1 и COVID 2 за подпомагане на земеделци, в област Пловдив са подадени най-много заявления - 170, съобщиха от Министерство на земеделието. За сравнение в областите  Бургас, Хасково и Силистра са подадени по над 100 заявления. Към момента в областите Видин, Враца и Кюстендил няма земеделски производители, заявили помощ по мярката.

Преди ден стартира мярка 21 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани и малки и средни предприятия, които са особено засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19“. Схемата се финансира с пренасочени средства от Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР) 2014 – 2020 г.

Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева. Тя обхваща секторите - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство". Подмярка COVID 2 е с бюджет 5,5 млн. лева и обхваща всички останали направления в областта на растениевъдството и  "Животновъдство" (свине и птици). ​Документи по двете подмерки ще се входират до 21 септември.

След приема на заявления за подпомагане, ДФ „Земеделие” извършва административни проверки на представените документи от кандидатите, след ​което ще се изплаща одобрената финансова помощ.

Съгласно изготвения от ДФЗ индикативен график за плащанията до края на годината, еднократната финансова помощ по подмярка COVID 1 ще се превежда  по сметките на стопаните в периода 28 септември – 2 октомври 2020 г. Плащанията по подмярка COVID 2 ще са в периода 10 ноември – 20 ноември 2020 г.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?