71

НАП подхваща свързаните фирми в земеделието

НАП започва проверки на свързаните фирми в агросектора. Акцията е по инициатива на коалиционните партньори в новото управление. Целта е да отпадне досегашното роене на крупните стопанства на по-малки ферми - с цел получаване на субсидии. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Момчил Неков по време на онлайн среща, организирана от българския офис на Европейския парламент. В нея участваха още евродепутатът Атидже Алиева-Вели и Снежана Благоева, пълномощен министър в Специалния комитет по селско стопанство, пише sinor.bg.

Процесът с разделянето на стопанствата започна след 2016 година. Контрол при плащането на субсидиите до този момент почти не се прилага.  Иначе по места в селата всеки знае кои от земеделците са разделили фирмите си на роднински принцип, така че да усвояват субсидии, които иначе са предназначени основно за малките стопанства. Схемата важи основно за преразпределителното плащане, което до момента се изплаща на всички земеделци, без значение какви площи отглеждат, и се дават за първите 300 дка от обработваемата земя.

И понеже в следващия програмен период трябва да се сложи край на тази практика, затова и при обсъждането на Стратегическия план за земеделие така наречената „интервенция” (заменя сегашните схеми и мерки по първи и втори стълб), наречена „преразпределително плащане”, ще претърпи коренна промяна.

Една от важните корекции, които се обмисля, е, че в бъдеще преразпределителното плащане ще се дава само за ферми, които обработват между 300 и 650 хектара (3000 и 6500 дка). Въпреки анализите за броя на стопанствата, към които то е насочено, управляващите още не са решили категорично, но като че ли надделява становището за таван от 6500 дка.

Според млади фермери този таван е твърде висок и за да могат повече дребни стопани да намерят подкрепа, е редно да се съобразят с реалните потребности на малките и средни ферми и този таван да падне до 5 хил. дка. По време на форума зам.-министър Неков съобщи, че служебният кабинет е предложил таванът да бъде 6500 дка. Той обаче не поясни дали и новата власт ще се съобрази с това решение. Въпреки че ясно се декларира, че основният приоритет на кабинета е подкрепата на малките и средните стопанства плюс уязвимите производства като животновъдство и плодове и зеленчуци.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Съркузи

Съркузи

26.01.2022 | 20:00

То няма да останат хора в парламента

Отговори
0 0
Млекар

Млекар

26.01.2022 | 08:38

До 3000 е добре нормално А защо сте чакали понеже големите си плащат сложете и 20 процента Ддс на зърното а не само млякото и Започнете от Монтанска облас вие знаете коиса и по колко земя гледат успех Кирчо....

Отговори
4 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?