1553

Наградихме видни личности за принос към конкурса и аграрната наука

В рамките на церемонията по награждаването в конкурса „Фермер на Тракия“, вестник „Марица“ и „Хермес медиа“ отличиха за заслуги и четири видни обществени личности. За цялостни постижения в аграрната наука и дългогодишна подкрепа на конкурса уважихме ректора на Аграрен университет-Пловдив проф. д-р Христина Янчева и доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир-Пловдив.

Ректорът на Аграрен университет-Пловдив проф. д-р Христина Янчева с грамотата, връчена от Русана Пашова,  директор реклама на “Хермес медиа

За постижения в научноизследователската дейност в областта на земеделието и селското стопанство наградихме доц. д-р Мария Къшева, директор на Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) в Марково, и проф. д-р Христо Бозуков. Той е бивш директор на същия Институт, на Селскостопанска академия и два пъти министър на земеделието.

„Аграрният университет ще продължи да се развива, а ние - да помагаме на фермерите. Благодаря на в. „Марица“ за дългогодишното сътрудничество, за което пожелавам нови хоризонти, защото нашата кауза е българското земеделие“, каза проф. Янчева при получаване на грамотата.

Доцент Соколов също благодари за отличието и подчерта дългогодишната синергия с медията ни. Той пожела нови творчески и бизнес успехи, както и отново да се видим на „Фермер на Тракия“ и през 2025 г.

Проф. Бозуков изрази благодарност за специалния приз от организаторите на конкурса и съобщи, че наградата е третата, която Институтът по тютюна получава за един ден. По-рано през деня на научното звено към Селскостопанската академия бе връчен диплом в конкурса за иновации към "Агра 2024", за създаването на нов сорт едролистен тютюн „Виржиния 0842“. Освен доц. Къшева и проф. Бозуков, принос към селекцията на сорта имат също ас. Марина Друмева -Йончева и доц. Йовчо Кочев. Третата награда - златен плакет и диплом, е също за новия сорт тютюн, връчен от Съюза на изобретателите в България. 

 

Ректорът на АУ проф. д-р Христина Янчева:  

Земеделските производители

трябва да имат образование

- Проф. Янчева, смятате ли, че земеделските производители, които имат бизнес в агросектора и се номинират в конкурса на в. „Марица“, трябва да ​притежават агрономическо образование, за да имат по-големи постижения? 

-Университетът, като дългогодишен партньор на вестник „Марица“ в конкурса „Фермер на Тракия“, и аз, като член на журито, което вече няколко години оглавявам, считам, че земеделските производители, които са номинирани и кандидатстват за високия приз, трябва да имат необходимото образование. Земеделието е отрасъл, който е твърде динамичен. В момента навлизат много нови технологии и за да могат тези иновации да се прилагат от земеделските стопани, те трябва да са обучени. Отделно набират скорост дигиталните и космическите технологии, които изискват квалифициран труд и специфични умения.

- Според Вас нашите земеделски производители готови ли са за предизвикателствата на Зелената сделка?

-Това е въпрос, който е доста дискусионен. Смятам, че с достатъчно убеждение и най-големите скептици между земеделските стопани могат да приемат Зелената сделка и нейните приоритети.

- Какви са Вашите препоръки и пожелания към настоящите и бъдещите студенти на Аграрния университет, както и към земеделските производители?

-Това, което искам да кажа на всички, е, че земеделската професия, т.е. на агронома, е благородна точно толкова, колкото и професията на лекарите. Тя е свързана със земята, с хората, със здравето. Това е професия, която няма да изгуби своето значение в света на изкуствения интелект. А относно конкурса „Фермер на Тракия“, надявам се, че партньорството между Аграрния университет и в. „Марица“ ще продължи и през следващите години. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?