2374

Наградиха пловдивски учени, създали нови сортове пшеница, сливи и зарзават СНИМКИ

Три нови сорта ​- краставици, домати и сини сливи, селектирани от пловдивски учени, бяха отличени в конкурса за иновации на международната селскостопанска изложба „Агра 2022“. 30-ото ѝ юбилейно издание се проведе паралелно с „Винария“ и „Фудтех“ от 9 до 13 март в Международен панаир-Пловдив.

 Както „Марица“ писа, краставици сорт „Тереза“ и сливи сорт „Пагане“ участваха в надпреварата за приз. Те получиха максимум точки за иновативен продукт в раздел „Сортови семена и посадъчен материал“. „Тереза“ е селектирана в Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“-Пловдив, а неин автор е доц. д-р Николай Велков. Плакет и диплом бе даден за сорт сливи „Пагане“ - селекция на проф. д-р Валентина Божкова и колектив от Института по овощарство в Пловдив. 

От Съюза на изобретателите в България връчиха две специални награди -диплом и златен плакет на агроучени от Пловдив - за най-новия сорт домати „Прометей“ и сорт обикновена зимна пшеница "Сашец".

"Прометей" е поредното селекционно постижения на директора на ИЗК „Марица“ проф. д-р Даниела Ганева - създател и на сортовете домати „Розово сърце“ и „Алено сърце“. В разработката на „Прометей“ са участвали още петима учени от института.

Пшеница "Сашец" е съвместна разработка на доц. д-р Златина Ур от Института за растителни и генетични ресурси в Садово и проф. д-р Виолета Божанова - зам.-председател на Селскостопанска академия. Най-важното иновативно предимство на сорт „Сашец“ е съчетанието на високо качество и добър потенциал за добив, както и ефективното използване на азота за формиране на единица продукция. Това съчетание ще доведе до снижаване на себестойността и по-добри икономически резултати за фермерите. "Сашец" притежава отлични хлебопекарни качества и ще измести изкуствените подобрители, които се влагат в брашната. Освен това е висококачествен сорт с добра добивност - над 700 кг/дка.

Общо 49 продукта, научни разработки и технологии на 26 фирми и 11 научни института участваха в десетте раздела на конкурса за иновации тази година. Сред отличените в раздел „Машини и технологии“ бяха  „Фино смляна люспа от шипков плод, подсладена с фино смляна плодова фруктоза“.

Иновацията е на българската компания „Балевски и Киров“ ООД. Сред отличниците за иновативен продукт се нареди и фирма „Блиц“ ЕООД със своя модерен пункт за добив на месо от едър рогат добитък. „Фермата 2016“ ЕООД също бе отличена за нов вид бонбони от магарешко мляко, които впечатлиха и вицепрезидента Илияна Йотова, която откри Агра 2022. 

В раздела „Научна дейност и разработки“ плакет и диплом получи Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“. Наградата е за инсталация за пречистване на слънчогледово масло с помощта на ултразвуково поле. Добруджанският земеделски институт-Генерал Тошево бе отличен с диплом за хибриден слънчоглед „Красела“, както и Институтът по розата и етеричномаслените култури-Казанлък - за парфюм „Тютюн и рози“.

Наградата „Учен на годината в областта на аграрните науки” получи доц. д-р Димитър Якимов от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - филиал Велико Търново. Той е разработил модел за състав за терапия на коронавируси чрез повишаване на хранителната стойност на продуктите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
П-в

П-в

18.05.2022 | 19:23

Пшеница сорт Сашец на каква площ общо като декари се отглежда в България ? Защото истинските качества на който и да е сорт пшеница си проличават там - на полето ! Отгледан на десетки, стотици хиляди декари...

Отговори
1 0
П-в

П-в

18.05.2022 | 19:49

В смисъл по този начин трябва да му се прави реклама !

Отговори
0 0
Чико

Чико

15.03.2022 | 10:50

Брав,о за сливата заслужават само адмирации

Отговори
1 0
Пловдив

Пловдив

15.03.2022 | 10:12

Успех!

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?