1939

Над 237 млн. лв. ще се налеят в сектор "Рибарство" до 2027 г.

ЕК даде зелена светлина на Програмата за морско дело в България

Европейската комисия одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. (ПМДРА), която ще се прилага у нас. България е 9-ата държава членка с одобрена такава програма от целия Европейски съюз. Общият бюджет на ПМДРА 2021-2027 г. е 121 349 569 евро, или 237 335 486 лева безвъзмездна финансова помощ, като разпределеният финансов ресурс от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (EФМДРА) е в размер на 84 944 698 евро, или 70% от общия бюджет, а националното съфинансиране е 36 404 871 евро, или 30% от бюджета на Програмата.

Приемането на българската Програма за морско дело, рибарство и аквакултури за следващия програмен период е важен знак за  устойчивостта на рибарския ни сектор и рибарските общности, коментира ръководителят на УО на Програмата и заместник-министър на земеделието Георги Събев. По думите му, рибарството е изключително важно, особено за някои региони у нас, като крайморските. Той подчерта, че чрез Програмата ще се подкрепи и развитието на местния поминък, и местните общности както по Черноморието, така и по Дунав и вътрешността на страната.

Заместник-министър Събев каза още, че на фона на глобалните предизвикателства това е добър и важен сигнал за българското рибарство. „След всички положени усилия съм горд, че благодарение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. се дава реален шанс да постигнем целта за един по-конкурентоспособен, по-устойчив и по-модерен сектор „Рибарство“ в България. Предприятията в сектора могат да се възползват от финансовата подкрепа, за да развият потенциала си, да въведат иновации и да се справят с настоящите пазарни предизвикателства“, коментира Георги Събев.  

Сред целите на ПМДРА 2021-2027 г. е заложено още укрепването на икономически, социално и екологично устойчиви риболовни дейности, производство на аквакултури и преработка на продукти от риболов и аквакултури. В тази връзка предприятията ще бъдат подпомогнати за инвестиции в повишаване на енергийната ефективност, дигитализация и диверсификация на производството.  През програмен период 2021-2027 г. фокусът ще бъде насочен и към насърчаване адаптирането на риболовния капацитет, осъществяване на ефективен контрол и правоприлагане в областта на рибарството, включително борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов.

Друг основен акцент по ПМДРА 2021-2027 г. е защитата и възстановяването на водното биологично разнообразие и на водните екосистеми.  По Програмата ще се подпомагат и инвестиции в устойчива синя икономика в крайбрежните и вътрешните райони. Ще се насърчава и развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и аквакултури. Важен аспект от прилагането на ПМДРА 2021-2027 г. е и повишаване на знанията за морската среда и разширяване на морското наблюдение. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?