49

Над 12 000 работят нелегално в агросектора

12 487 нарушения са установили контролните органи на Инспекцията по труда от началото на тази година до 31 октомври, когато приключва активният земеделски сезон. За този период са извършени 3756 бр. проверки в сектор „Селско стопанство“. 

Ежегодно браншът подлежи на засилен контрол, тъй като е идентифициран като рисков както по отношение на използването на недеклариран труд, така и по безопасност и здраве при работа. През настоящата година при контрола се акцентира и върху животновъдството. Почти 500 бр. от проверките в сектора са в животновъдни ферми. 

Нарушенията, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, са 7354 бр., а по осъществяване на трудовите правоотношения - 5119 бр. Броят на установените случаи на работа без трудов договор е 211 бр., от които 47 бр. са в животновъдството. Данните показват, че около 7% от общо установените случаи (2807 бр.) на работа без трудови договори са в селското стопанство.

С цел да се облекчи наемането на работна сила в сектора и така да се стимулират и работещи, и работодатели да работят на светло, бяха въведени трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, лозов цвят, лавандула и тютюн. От началото на годината до края на м. октомври 2022 г. Инспекцията по труда е предоставила 252 877 бр. образеца на т.нар. еднодневни договори. Земеделските стопани, заявили образци, са 1860 бр. По култури най-много заявени образци има от лозопроизводителите (89 389 бр.), земеделски производители, отглеждащи череши (26 817 бр.), ягоди (26 536 бр.) и маслодайна роза (20 244 бр.).

Трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж. С един работник може да се сключват трудови договори общо за не повече от 90 дни в една календарна година. 

За фермерите еднодневните договори са начин да наемат законосъобразно работна ръка по облекчен ред, тъй като при използването им не се налага да регистрират сключването и прекратяването на трудовите договори в Националната агенция за приходите и да оформят трудови книжни. Работниците пък запазват правата си на социално подпомагане и осигуряване. Образците на договорите могат да се заявяват по всяко време през специално създадената от ИА ГИТ онлайн система. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
КАКА

КАКА

06.12.2022 | 15:52

МАНИПУЛИРАТ ХОРАТА С ЕДНОДНЕВНИ ДОГОВОРИ,,ДА НЕ ГОВОРИМ КОЛКО СУБСИДИИ СЕ НАЛИВАТ ОТ ДЪРЖАВАТА

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?