На Запад индустрията с ценни кожи запада, Китай е големият пазар

Според базата данни на Комисията на ООН за търговия и развитие UNCTAD износът на сурови ценни кожи в света през 2018 г. възлиза на 2.43 млрд. долара, а на обработени ценни кожи ​- още 1.59 млрд. долара, или общо около 4 млрд. долара. На практика глобалният размер на тази индустрия е значително по-голям (около 30 млрд. долара), тъй като много производители на ценни кожи ги реализират на вътрешен пазар или ги изнасят не в суров вид, а като модни изделия.

Списъкът на „свободните от животински ценни кожи“ модни компании и търговци на облекла към момента наброява 1020 имена. Към тях спадат „Шанел“ (от декември 2018 г.) , „Майкъл Корс“ (от декември 2018 г.), „Гучи“ (от лятото на 2018 г.), „Прада“ (от май 2019 г.), „Зара“, H&M, „Армани“, „Версаче“ , Ралф Лорен и много други.

През февруари 2019 г. британската верига модни магазини Selfridges с оборот 1.75 млрд. паунда официално се отказа от търговия с ценни и екзотични кожи. Тази доброволна инициатива се прехвърля и извън модната индустрия. Европейската банка за възстановяване и развитие през април 2019 г. прие актуализирана Екологична и социална политика, която влезе в сила от началото на 2020 г.  ЕБВР спира да финансира дейности, свързани с „отглеждане на животни с основна цел производство на кожи, както и всякакви дейности, свързани с производство на кожи“. 

Според справка, изготвена от Министерство на околната среда и водите, пълна забрана за отглеждане на животни за ценни кожи в ЕС са въвели: Великобритания (през 2000 г., в сила от 2003 г.), Австрия (от 2004 г.), Нидерландия (от 1995 г. за лисици, от 1997 г. за чинчили, забраната за норки ще влезе в сила през 2024 г.), Словения (в сила от 2015 г.), Хърватия (в сила от 2017 г.) и Чехия (в сила от 2019 г.). В Унгария са разрешени само фермите за чинчили и зайци. В Испания предстои фермите за норки да бъдат затворени. Списъкът на страните членки, забранили производството на ценни кожи, междувременно се е разширил  с Люксембург и Белгия (последните 17 ферми за норки във Фландрия ще бъдат закрити през 2023 г.). Извън ЕС, забрана за отглеждане на животни за ценните им кожи е въведена в Сърбия, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Страни като Германия, Швеция и Швейцария възприемат друг подход: не забраняват пряко дейността на фермите, но въвеждат много високи изисквания за отглеждане на животните, което прави бизнеса нерентабилен. Така, въпреки че в Германия новите изисквания за хуманно отношение към животните влизат в сила през 2022 г., още през април 2019 г. е затворила последната останала ферма за ценни кожи. В Япония последната ферма за ценни кожи е закрита през 2016 г. 

 В щата Калифорния в САЩ забрана за търговия с кожи има в градовете Лос Анджелис, Сан Франциско, Бъркли и Западен Холивуд. В Ню Йорк също се подготвя забрана за търговията с ценни животински кожи. 

Основното търсене на ценни кожи в момента е от страна на Китай, а Поднебесната империя бързо увеличава собственото си производство, което ще депресира цените. Обективна прогноза е, че продуктите от ценни кожи с времето ще престанат да бъдат популярни предмети на лукса. Търсенето им няма да изчезне, но ще се ориентира в ниши, като производителите на продукти от ценни кожи вероятно ще включат отглеждането на животните в своите бизнес структури.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?